El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha proposat jutjar al fundador de l'empresa de xarxes wifi Gowex, Jenaro García, per presumpta estafa i falsedat comptable, així com per delictes relatius al mercat i els consumidors i d'ús d'informació rellevant. En la interlocutòria, el jutge estén la seva decisió a la dona de García i consellera de Gowex, Florencia Maté signant dels comptes dels exercicis 2009-2012, i al secretari del consell d'administració, Francisco Manuel Martínez. També a dues persones, a les que García hauria atorgat el càrrec d'apoderats d'algunes de les societats vinculades a la companyia «per mantenir l'estatus fraudulent del negoci», i planteja que les mercantils Let's Gowex, Gowex Wireless SLU, Eco Energy 1y3 i Biotelgy VC SA, hagin de respondre civilment pels presumptes delictes en ser els seus accionistes majoritaris. La companyia proveïa serveis a ciutat com Girona (on el cas no va tenir incidència i des del 2014 el consistori va gestionar el servei), Madrid i a 63 més com Nova York, París, Dublín o Dubai. Durant la instrucció, iniciada el 2014, García va reconèixer haver falsejat els comptes de l'última dècada i simulat facturacions amb empreses creades per a això, gestionades amb testaferros des del 2004. El magistrat detalla que 5 anys després que Gowex es creés, el projecte «comença a no ser rendible i necessita finançament per mantenir el creixement del negoci» i els llocs de treball, fet que va motivar el salt a la borsa el 2010. Amb tot, «els comptes no responien a la realitat», el que no va impedir la captació de nous inversors atrets per presumptes facturacions que, segons els resultats publicats llavors, arribarien als 182.600.000 d'euros, uns recursos propis de 94.400.000 i un nivell de caixa de 54.800.000 el 2013.

El 2014, l'anàlisi d'una empresa nord-americana advertia la falsedat dels comptes de Gowex, en les quals «més del 90% dels ingressos declarats no existeixen» i els reals «són inferiors als 10 milions anuals». El 10% restant serien ingressos procedents de la tecnologia, deia l'informe, que reduïa a 5.530 la xarxa de punts d'enllaç wifi enfront dels 100.000 declarats pel fundador. Tot i els intents per mantenir la confiança dels mercats, el juliol de 2014 el fundador admetia a la CNMV «que els comptes de la societat d'almenys, els últims 4 anys no reflecteixen la seva imatge fidel». Just després, entraven en concurs de creditors.

Llavors, relata el magistrat, l'exdirectora de Màrqueting -a la qual entén com a partícip a títol lucratiu- hauria intentat accelerar el pagament d'impostos per accions de Gowex, que després va cedir a la societat belga Eco Energy 3, i que després va vendre per fer front a les obligacions fiscals. La resolució dona deu dies a la Fiscalia Anticorrupció, Advocacia de l'Estat i a les acusacions personades per a sol·licitar l'obertura de judici oral o el sobreseïment.