L'Ajuntament de Girona ha decidit ajornar el tractament fitosanitari als plàtans de la Devesa previst els dies 7, 8 i 9 d'agost entre les onze de la nit i les sis del matí. En les recomanacions de seguretat que l'Ajuntament havia enviat als veïns que viuen més a prop del parc s'aconsellava tancar les portes i finestres durant les hores en què es duia a terme l'aplicació dels productes. Els veïns es van queixar perquè, en plena onada de calor, es veiessin obligats a tancar les finestres a la nit i van demanar un canvi en les dates. Finalment, el consistori ha anul·lat provisionalment el tractament fins que remeti l'onada de calor.

«Vist l'episodi de calor que ens està afectant des de la setmana passada i a què encara trigarà uns dies a remetre les temperatures, des de la secció de Paisatge i Biodiversitat s'ha decidit posposar el tractament fitosanitari pel control de la corythuca ciliata i l' oidium platani que hi havia previst en el parc de la Devesa», va informar ahir l'Ajuntament a la seva pàgina web i a través de les xarxes socials.

El consistori va admetre que s'ha decidit «anul·lar provisionalment el tractament degut a què en les condicions preventives per seguretat recomanades als veïns que viuen a prop del parc, s'aconsellava que es tanquessin portes i finestres durant les hores en què es duia a terme l'aplicació dels productes fitosanitaris» i afegia que l'empresa que manté el parc havia programat el tractament molt abans de l'onada de calor.

«Els tractaments fitosanitaris varen ser programats per l'empresa que realitza el manteniment del parc molt abans de l'arribada d'aquest episodi de calor», van dir recordant que «el moment oportú» es decideix «en base al cicle biològic de les plagues i malalties per poder actuar de forma preventiva i així controlar els efectes sobre la ciutadania i l'arbrat».

Amb tot, el consistori entén les possibles afectacions i, «un cop les previsions meteorològiques tornin a una certa normalitat per l'època que ens trobem, es tornarà a programar» i «s'anunciarà pels mitjans habituals, com l'Ajuntament porta fent en els darrers anys».

El tractament consistia en l'aplicació de dos productes fitosanitaris, un insecticida i un fungicida. Les recomanacions preventives de seguretat per als veïns residents prop del parc eren, segons la fitxa de dades dels productes, tancar balcons i finestres durant el tractament; recollir els animals, objectes, roba i aliments de finestres i balcons; no entrar a la zona tractada fins al cap de dues hores (l'Ajuntament senyalitza la zona); evitar el contacte amb les herbes del parc durant les 24 hores posteriors al tractament i evitar que els gossos mengin herbes també en les 24 hores posteriors.