«No hi ha any que la zona boscosa al voltant del sector Est i el Pirulí no pateixi un incendi». La frase encapçalava una notícia publicada del juliol del 2015 en aquest diari. La columna de fum que es va divisar ahir a la una del migdia, des de diferents punts de Girona, va fer retrocedir la memòria d´alguns veïns al foc de fa tres anys. Per sort, aquest cop les flames que van afectar la vegetació de la part alta de la pujada de la torre d´Alfons XII van durar poc més d´una hora i va cremar 2.000 metres quadrats de terreny, després de l´actuació dels Bombers, amb la intervenció de vuit vehicles i un helicòpter que va fer tasques de supervisió. Es van detectar quatre punts d´origen. Els Mossos van acabar detenint un home com a presumpte autor del foc al carrer de Torre Gironella, a prop del lloc dels fets. Té 61 anys i duia quatre encenedors quan va ser aturat pels agents. El detingut té antecedents i no va donar cap argument coherent de per què era allà amb els encendors. La pista la van donar diversos testimonis i els agents rurals.

Els veïns de les Pedreres i Torre Gironella tenen gravats a la ment multitud de focs a la zona. El del juliol del 2015 va començar a tocar del cementiri i va arrassar 36 hectàrees de la muntanya de les Pedreres i de Sant Daniel. El 2004 i el 2006 també hi va haver grans incendis.

La presidenta de l´Associació de Veïns de les Pedreres, Pilar Adroher, va deixar clar que «no volem reviure un ensurt com el de l´estiu del 2015». En aquest sentit, valora positivament les tasques de neteja i desbrossament que es van fer. Però lamenta que es va actuar sobretot des de la part alta cap a les Gavarres, per protegir el massís i «no es va fer des de la carena cap a la ciutat». Adroher indica que hi ha parcel·les que «no estan prou netes» i entorns de cases que «acumulen elements molt incendiables que actuarien de polvorí just al costar d´on viu la gent. No només bosc i matolls».

Adroher manté que «cal més neteja i més control a la zona» i afirma que «calen hidrants perquè hi puguin actuar els Bombers».