Uns pares de Girona es van asseure ahir al banc dels acusats del Jutjat penal 3 per les faltes d'assistència reiterades del seu fill a l'escola. La fiscalia els acusa d'un delicte d'abandonament de família per absentisme escolar i sol·licita que els condemnin a pagar una multa de 3.600 euros. La defensa demana l'absolució.

Segons sosté l'acusació pública, el menor va estar tres cursos faltant a la majoria de les classes. En concret, l'informe de l'escola Sagrada Família on anava el menor el curs 2013-2014 recull que no va anar al 60% de les classes. Després, els pares el van canviar de col·legi i va anar a l'escola de Font de la Pólvora, on la taxa d'absentisme fins i tot es va incrementar durant els dos següents anys. El curs 2014-2015 va ser del 78% i el 2015-2016 del 91%.Els informes dels equips directius van arribar a la comissió tècnica d'absentisme, que va portar el cas a la justícia.

Els pares al·leguen que no van desatendre el seu fill (que actualment té 14 anys), sinó que tenien «molta por» de dur-lo a escola perquè tenia una malaltia cardíaca que li provocava «desmais i problemes respiratoris». La defensa va aportar diversos informes mèdics de tractaments i intervencions quirúrgiques del menor. «Per als pares es tractava de prioritzar entre tenir un fill educat o tenir un fill viu», va argumentar l'advocat de la defensa a l'informe i, també, va subratllar que els acusats en cap moment van «incomplir» amb les seves obligacions com a pares sinó que, com a màxim, el van «sobreprotegir».

De fet, durant la seva declaració els pares van recalcar que tenen dos fills més grans que el menor que va deixar d'anar a escola i no van tenir cap problema d'escolarització. La mare va explicar que quan el nen no podia anar al col·legi parlava amb les seves tutores o amb la directora del centre. També va concretar que van decidir canviar-lo d'escola per tenir-lo «més a prop de casa» per si passava alguna cosa.

Vida normal

La metge forense, en canvi, va exposar que les taquicàrdies que patia el menor són molt «desagradables» però que no comporten risc de mort sobtada. Per això, va exposar al judici que el nen podia fer «vida normal» mentre seguís el tractament i anés periòdicament al cardiòleg. «N'hi hauria hagut prou donant una bona informació al centre on assisteixi perquè els mestres sàpiguen com actuar», va exposar. Els pares van reconèixer que cap metge els va dir explícitament que el nen no pogués anar al col·legi però que tenien «molta por» i van optar per educar-lo a casa.