L’Ajuntament de Girona ha elaborat un pla local amb 87 accions destinades a promocionar i protegir la salut dels gironins, especialment entre els adolescents i la població més gran. El Pla Local de salut de Girona, que s’ha elaborat conjuntament amb entitats i organismes de la ciutat, proposarà accions per promoure l’activitat física, millorar l’alimentació dels nens i nenes i lluitar contra les addiccions, entre altres.

Segons va explicar ahir la regidora de Salut, Eva Palau, el primer eix temàtic estarà relacionat amb l’alimentació i l’activitat física. En aquest àmbit, es vol augmentar l’accessibilitat i fomentar la pràctica de l’activitat física entre la ciutadania, sobretot entre els infants i els adolescents. Segons la regidora, han detectat que les noies, a partir dels onze o dotze anys, quan acaben l’educació primària, tenen tendència a abandonar la pràctica de l’esport. Per això, volen invertir aquesta tendència i aconseguir que continuïn practicant-lo. En la mateixa manera, també volen reduir el sedentarisme, millorar els hàbits i les conductes saludables i vetllar per la seguretat alimentària. També aposten per millorar la higiene postural en l’àmbit laboral.

El segon eix té a veure amb la salut mental i les conductes addictives. En aquesta línia, es faran accions per promoure la conscienciació al voltant de la salut mental i les addicions, potenciar la protecció per a una salut mental òptima, garantir els recursos d’atenció especialitzada i desestigmatitzar les persones amb malalties mentals i addicions.

Una altra qüestió que es tractarà és la salut sexual, afectiva i reproductiva. Per això, s’introduirà una mirada de gènere i diversitat en totes les accions de salut sexual i es procurarà millorar els coneixements, hàbits i conductes sexuals de la població en diferents àmbits: escolar, comunitari i assistencial.

Finalment, per lluitar contra les desigualtats socials, es desenvoluparan totes les polítiques municipals des de la perspectiva de l’equitat, es conscienciarà de la necessitat de desenvolupar serveis de protecció i aplicar mesures per a les persones en risc d’exclusió i afavorir la corresponsabilitat de la ciutadania.

Hi haurà una Taula de Salut que vetllarà pel desplegament del pla i establirà quines han de ser les prioritats.