El fiscal anticorrupció, José Grinda, acompanyat d'agents de la Guàrdia Civil que anaven de paisà han entrat aquest dimecres a l'Ajuntament de Girona en el marc de la investigació pel cas Agissa. Han arribat poc després de les nou del matí i han anat fins a Secretaria i a Intervenció per demanar expedients relacionats amb l'afer. No és la primera vegada que requereixen informació al consistori. Al setembre passat, en el marc de l'operatiu 'Aquarium', van demanar expedients relacionats amb l'adquisició del fons d'art Santos Torroella i la pròrroga de la concessió del servei d'aigües, que es va fer al 2013. Durant aquest període, Carles Puigdemont era l'alcalde de la ciutat. En el marc d'aquesta investigació, altres agents de paisà de la Guàrdia Civil també s'han personat a l'Ajuntament de Sarrià de Ter i al de Salt. La fiscalia anticorrupció investiga Agissa i altres empreses per suposats delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial, falsedat documental i malversació de diners públics.

El Jutjat d'instrucció 2 de Girona (que porta la investigació del cas Agissa) ha acordat, a requeriment de la fiscalia anticorrupció, requerir informació als ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Segons informa en un comunicat la fiscalia, les diligències d'avui deriven de la informació recopilada durant la quinzena d'escorcolls que es van dur a terme el 19 de setembre de l'any passat en el marc de l'operatiu 'Aquarium'.

Aleshores es va intervenir documentació que, segons ressalta la fiscalia, "se n'infereix la possible comissió de delictes de malversació, apropiació indeguda, prevaricació i falsedat documental per part dels qui van ser responsables públics" dels tres ajuntaments. La Guàrdia Civil i el fiscal anticorrupció han demanat a Girona expedients relacionats amb la gestió de l'aigua i la compra del fons d'art Santos Torroella.

De fet, al setembre passat ja van demanar informació sobre l'adquisició del fons d'art. L'ajuntament, inicialment, preveia pagar part de les obres amb el cànon de l'aigua, tot i que més endavant, segons va precisar el consistori, això es va desestimar i es va optar per altres vies. Fonts municipals asseguren que finalment es van fer servir fons propis i que actualment encara s'està pagant. L'acord per a l'adquisició del fons Santos Torroella es va tancar el 2014 per un import de 3,9 milions d'euros (MEUR).

En aquest període, mentre es va negociar la compra, Carles Puigdemont era alcalde de Girona. A Sarrià de Ter governava l'actual president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. A Salt, qui estava al capdavant del consistori era Jaume Torramadé.

Segons subratlla el comunicat de la fiscalia, el focus de la investigació vol determinar l'origen dels diners amb els quals es va adquirir el fons Santos Torroella i el "possible ús de fons públics que estarien relacionats, o bé amb el cànon acordat quan es va fer amb la pròrroga de la concessió a Agissa de l'any 2013 o bé amb partides pressupostàries de l'exercici 2014 d'almenys l'Ajuntament de Girona". De fet, entre la documentació que han sol·licitat aquest dimecres hi ha informació relacionada amb els pressupostos municipals.