La franquícia d'iDental a Girona va tancar dijous les portes sense avisar els seus pacients, alguns dels quals feia setmanes i mesos que denunciaven problemes. El tancament arriba l'endemà que el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya interposés una denúncia davant dels Mossos per la presumpta comissió dels delictes contra la salut pública, lesions i intrusisme professional així com altres il·lícits penals comesos en el si d'aquesta clínica.

"Acabo d'anar a iDental Girona a buscar el meu historial i la clínica ha tancat fins a nou avís". Era el missatge d'una pacient en un grup de Facebook, que se suma als milers d'afectats que aquesta cadena ha deixat a tot l'Estat. Els pacients gironins s'han començat a mobilitzar i el dilluns 11 de juny preveuen concentrar-se davant les instal·lacions de la clínica dental del carrer Emili Grahit.

El tancament d'iDental a Girona se suma al de moltes altres ciutats. Al maig, van tancar centres a Barcelona i Tarragona, i aquest mes de juny la cadena ha clausurat, entre d'altres els de Saragossa, Màlaga, Madrid, Granada, Las Palmas, Santander o Sevilla. Algunes associacions de consumidors ja han posat en marxa plataformes d'afectats per canalitzar les reclamacions dels milers de clients.

Més de 600 afectats només a Catalunya

El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha explicat a l'ACN que Consum ha recollit unes 630 reclamacions i els Mossos d'Esquadra unes 300 denúncies de persones que s'han trobat en aquesta situació, els últims dies. El president del COEC, Toni Gómez, recomana a tots els afectats posar la denúncia per poder cancel·lar el contracte de finançament que lliga aquests pacients a la clínica iDental, finançament per a tractaments que en molts casos encara no s'han efectuat. Gómez també ha recomanat demanar un informe pericial de l'estat de salut bucodental per poder acreditar-ho a l'hora de demanar la responsabilitat a les asseguradores.

En aquest sentit, critica que des de Consum es proposi que siguin els dentistes qui facin peritatges gratuïts, quan són serveis pels quals es paguen entre 300 i 500 euros, ja que considera que l'administració era coneixedora d'aquest situació, després del tancament fa dos anys de Funnydent, i que en canvi, no havia pres cap mesura urgent per evitar-ho.

Així, Gómez lamenta que el cas danya la imatge de la professió de dentista però recalca que no és mala praxi professional sinó empresarial, ja que s'ha permès que una empresa faci negoci en l'àmbit de la salut, una situació encara més greu en aquest cas, perquè considera que s'ha fet ''mercantilització de la pobresa'' en promocionar ''odontologia social'' i per tant, atraure persones amb pocs recursos que havien de finançar els tractaments per poder-hi accedir, ja que les prestacions públiques són ''inexistents'', en aquest camp.

A banda dels pacients afectats pels tancaments, el COEC calcula que fins a 200 professionals, alguns encara formant-se, es quedaran sense feina.