La CUP de Girona creu que cal replantejar el model turístic de la ciutat, per tal que l'arribada visitants -com succeeix ara amb Temps de Flors- no posi en perill la qualitat de vida dels veïns. Per això, ahir van presentar un decàleg amb les seves propostes per replantejar el model turístic tenint en compte els barris i la seva gent.

En primer lloc, els cupaires proposen la creació d'un observatori ciutadà del turisme que segueixi l'evolució del model turístic i la seva incidència en el dia a dia. També defensen que no cal incrementar els nivells de turisme a la ciutat, i que en canvi s'hauria d'aconseguir equilibrar-ne l'impacte i, sobretot, descongestionar el Barri Vell. Per això, aposten també per la diversificació i per promocionar l'entorn natural de la ciutat i la memòria històrica més enllà del centre.

D'altra banda, proposen un càmping municipal per diversificar el turisme i creuen que s'haurien d'oferir altres fórmules econòmiques per pernoctar a la ciutat. Paral·lelament, demanen que es faci el Pla Especial del Barri Vell i una moratòria de pisos turístics, per tal d'estudiar accions per limitar-ne la presència. També reclamen un estudi sobre les afectacions de mobilitat que comporta la gran afluència turística, una campanya de conscienciació als turistes sobre els residus i que es garanteixin els drets laborals dels treballadors del sector turístic. Finalment, volen que es garanteixi l'accessibilitat i que els guies turístics hagin de pagar amb una taxa, ja que ocupen l'espai públic.

En concret, sobre el Pla Especial del Barri Vell la moratòria pisos turístics, indiquen que el creixement del turisme de forma espectacular els últims anys ha portat també un increment dels pisos turístics, especialment al Barri Vell, i de rebot una pujada dels preus del lloguer de pisos. "Aquest és un fenomen que cal combatre de forma immediata i per això proposem una moratòria de llicències d´apartaments turístics i estudiar accions per limitar la presència d'AirBnb i altre plataformes similars", assenyalen.

Així mateix, consideren que caldria una actualització del Pla Especial del Barri Vell per adequar-lo als canvis i als reptes que tenim per davant després del creixement exponencial del turisme i la transformació del comerç i els establiments de carrers com el de la Força. De fet, més enllà del treball per protegir comerços tradicionals i singulars, cal una actualització del pla de dinamització comercial per protegir el comerç enfocat a la vida dels barris. Finalment, proposem la creació d´un índex de gentrificació per analitzar si hi ha processos d´expulsió veïnal a partir del turisme.

Sobre el turisme accessible, proposen "un pla immediat d´actuacions per garantir el turisme accessible a la nostra ciutat". "Ara mateix, la majoria d´equipaments tenen mancances clares en aquest sentit ja sigui a nivell de presentació de la proposta cultural o per accedir físicament en alguns espais. Ens sembla del tot inadminissible que en aquests últims quatre anys no s´hagi avançat considerablement en aquest sentit", sentencien.

I respecte als guies turístics, plantegen que l'activitat econòmica dels guies turístics, amb la corresponent ocupació de l'espai públic, especialment del Barri Vell, "sigui gravada amb una taxa com ho són també les terrasses o els actes amb finalitat lucrativa als carrers de la ciutat". Així mateix plantegen la necessitat d'impulsar un servei públic de guiatge a la ciutat per poder incloure continguts que sovint resten abandonats o poc explicats en els àmbits culturals, socials o ambientals.