La porta que impedeix l'entrada a la vella cisterna dels Caputxins, del segle XVI, ha quedat oberta. Antigament, l'accés, situat a la muntanya a la part sud-est de les Pedreres i a tocar del Pirulí, estava tancat i protegit amb un cadenat que, ara, ha desaparegut. Aquest cap de setmana hi han entrat algunes persones, malgrat que a l'interior no hi ha cap punt de llum i queda completament fosc.

L'accés està tancat des de fa anys després de comprovar que hi entrava gent a dormir, a fer pintades, beure alcohol, drogar-se o llançar-hi animals morts o motos.

Des de fa anys, hi ha demandes per tal que es faci visitable, pel seu valor històric. Es tracta d'un antic dipòsit d'aigua del s. XVI que va servir als residents d'un convent dels caputxins i a un fort de defensa. Fa 10 metres de llarg i 12 metres d'ample. Són 120 metres quadrats que, amb una alçada de 6,4 metres permetria acumular 700 metres cúbics d'aigua, equivalents a uns 700.000 litres, tal com va dibuixar fa uns mesos el delineant Jordi Pericot. La cisterna està construïda, ja en origen, amb quatre voltes gòtiques ogivals al centre que aguanten l'estructura perquè no cedeixi. L'aigua s'extreia des de dalt per un pou, ara inutilitzat amb formigó perquè ningú hi caigui.

Jordi Pericot ha analitzat multitud de llibres antics per obtenir detalls de la cisterna. Explica que un grup de l'ordre dels caputxins va aprofitar l'existència d'una petita ermita de principis del segle XV per establir-se a les Pedreres. Era l'any 1581. A poc a poc van engrandint l'edifici. Hi ha constància d'obres d'ampliació el 1584 i el 1587. En aquesta època, hi ha documents que esmenten la construcció de la cisterna d'aigua. Cap al 1650, va convertir-se en convent. Els caputxins van refugiar-se a Torre Gironella i a dins de les muralles de Girona als inicis de la Guerra de Successió.

era un bon indret estratègic i el van convertir en un fort, poc abans del setge de Girona de la Guerra de Successió del 1711

Fa va aconseguir organitzar una visita guiada a la cisterna, en col·laboració del Museu d'Història i amb la recreació dels Amics de la Girona Napoleònica. La presidenta, Pilar Adroher, reivindica que aquesta cisterna i tot el patrimoni històric de la muntanya es recuperi i es pugui ensenyar als interessats. Recorda que des de fa molt anys, l'entitat veïnal reclama que s'acabi l'adequació d'una anella verda que permetria gaudir de la riquesa de la muntanya, amb la seva fauna i flora, i quan fos possible, entrar a les restes històriques.