L'equip de cinc agents ambientals contractats per l'Ajuntament de Girona ha aixecat 443 actes per infraccions vinculades a les ordenances municipals, sobretot de residus i de tinença d'animals. Ho han fet en poc més de quatre mesos. Del total de denúncies, ja hi ha 176 casos que han acabat en sanció.

De les 443 denúncies, 397 cor­responen a incompliments en matèria de residus, ja que s'ha actuat «principalment als entorns dels contenidors i als comerços», segons va explicar ahir el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient, Eduard Berloso. Moltes són a establiments que no reciclen adequadament el cartró. Les 46 denúncies restants estan relacionades amb l'ordenança de tinença d'animals. Per exemple, portar el gos deslligat on no toca o no recollir deposicions.

L'Ajuntament va posar en funcionament aquest equip per millorar les tasques d'inspecció i control de diferents serveis com els residus, la neteja, els parcs i jardins i la qualitat ambiental per fomentar l'adquisició de bons hàbits i pràctiques cíviques entre la ciutadania.

L'equip d'agents també fa prevenció d'actituds incíviques i conscienciació i sensibilització per al compliment de les ordenances, entrant a establiments per informar de les normatives i avisant propietaris d'animals. Un exemple és el fet que des que s'ha posat en marxa aquesta figura hi ha hagut 224 altes noves en el cens d'animals, quan l'habitual era que n'hi hagués al voltant d'un centenar a l'any, segons va apuntar ahir Eduard Berloso.

Els agents també informen els propietaris de gossos que, a partir d'ara, hauran de portar una ampolla d'aigua per netejar les miccions dels animals a la via pública. De fet, l'Ajuntament facilitarà una ampolla als qui tinguin un gos censat.

A més, posarà a disposició de la ciutadania una mena de cendrer- moneder per dipositar les cigarretes un cop estiguin apagades i evitar que es llencin a terra. A més, per complementar aquesta acció, s'han instal·lat 1.800 rascadors a les papereres, per apagar cigarretes.

Finalment, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va recordar que la contractació d'aquests agents posa de manifest que els projectes de l'equip de govern no són tot «obres físiques» si no també «del dia a dia». També va assenyalar que s'ha pasat d'una fase d'increment de neteja a una segona fase on ara s'aposta per no embrutar.