L'Ajuntament de Girona ha decidit renunciar, de moment, a tirar endavant unes obres de més d'1,1 milions d'euros que s'havien deportar a terme a la incineradora de Campdorà perquè el Consell de Ministres no ha donat el vistiplau al finançament que el consistori havia pactat amb la Generalitat fa mesos.

El vicealcalde i tinent d'alcaldia de Sostenibilitat, Eduard Berloso, va assegurar ahir que l'aturada temporal d'aquesta obra «és una conseqüència de l'article 155». Els diners corresponien a una subvenció de l'Agència Catalana de Residus. No obstant, com que ara totes les actuacions i projectes han de rebre el vistiplau del Govern central, s'ha topat amb la negativa.

En no tenir aquests diners, el consistori gironí ha decidit aturar la licitació dels treballs que incloïen el subministrament i la instal·lació de dos ponts grua i d'una compactadora de residus, a més de la redacció projecte i l'execució de l'ampliació de la nau del fossat dels residus a la planta de valorització energètica. El concurs públic estava obert i les empreses interesades tenien fins al 10 d'abril per presentar-s'hi. A data d'ahir, no s'hi havia presentat ningú, fet que afavoreix la cancel·lació de la la licitació perquè no afecta cap interessat. Aquests treballs eren el tram finals de la primera fase d'obres de modernització de la planta, que té un cost global de més de sis milions d'euros i de la qual ja s'han executat projectes valor de quasi quatre milions.

La segona fase tindrà un cost de més de vint milions. Amb tot plegat, les obres havien de durar uns dos anys i això fa que durant aquest temps les deixalles es portin a tractar a l'abocador de Vacarisses. Aquest trasllat diari de residus suposa un increment de costos que l'Ajuntament repercuteix augmentant la taxa d'escombraries un 7% a les llars. Amb aquest contratemps, no es descarta que afecti la durada de l'augment d'aquesta taxa, segons va admetre el mateix Berloso.

La solució

Els treballs afectats s'havien tret de la primera fase amb l'objectiu de fer-los entre fases, per evitar deixar aturades les obres de la incineradora entre les dues etapes. Com que no es feien el 2017 sinó el 2018 s'havia traslladat la subvenció amb una pròrroga, ara aturada. La idea de l'Ajuntament és incloure aquestes actuacions paralitzades a la segona fase. Per tant, aquest segon tram de treballs ja no valdran els vint milions previstos, sinó que s'hi haurà d'afegir tot el que ara ha quedat pendent. Caldrà, de nou el vistiplau de l'Agència de Residus i del Consell de Ministres si l'article 155 segueix en vigor.