L´equip de cinc agents ambientals contractats per l'Ajuntament de Girona ha aixecat 443 actes per infraccions vinculades a les ordenances municipals, sobretot de residus i de tinença d´animals. Ho han fet en poc més de quatre mesos. Del total de denúncies, ja hi ha 176 casos que han acabat en sanció.

De les 443 denúncies, 397 cor­responen a incompliments en matèria de residus, ja que s´ha actuat «principalment als entorns dels contenidors i als comerços», segons va explicar ahir el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient, Eduard Berloso. Moltes són a establiments que no reciclen adequadament el cartró. Les 46 denúncies restants estan relacionades amb l´ordenança de tinença d´animals. Per exemple, portar el gos deslligat on no toca o no recollir deposicions.

L´Ajuntament va posar en funcionament aquest equip per millorar les tasques d´inspecció i control de diferents serveis com els residus, la neteja, els parcs i jardins i la qualitat ambiental per fomentar l´adquisició de bons hàbits i pràctiques cíviques entre la ciutadania.

L´equip d´agents també fa prevenció d´actituds incíviques i conscienciació i sensibilització per al compliment de les ordenances, entrant a establiments per informar de les normatives i avisant propietaris d´animals. Un exemple és el fet que des que s´ha posat en marxa aquesta figura hi ha hagut 224 altes noves en el cens d´animals, quan l´habitual era que n´hi hagués al voltant d´un centenar a l´any, segons va apuntar ahir Eduard Berloso.

Els agents també informen els propietaris de gossos que, a partir d´ara, hauran de portar una ampolla d'aigua per netejar les miccions dels animals a la via pública. De fet, l'Ajuntament facilitarà una ampolla als qui tinguin un gos censat.

A més, posarà a disposició de la ciutadania una mena de cendrer- moneder per dipositar les cigarretes un cop estiguin apagades i evitar que es llencin a terra. A més, per complementar aquesta acció, s´han instal·lat 1.800 rascadors a les papereres, per apagar cigarretes.

Finalment, l´alcaldessa, Marta Madrenas, va recordar que la contractació d'aquests agents posa de manifest que els projectes de l'equip de govern no són tot «obres físiques» si no també «del dia a dia». També va assenyalar que s´ha pasat d'una fase d'increment de neteja a una segona fase on ara s´aposta per no embrutar.