La majoria de noies que estudien Formació Professional a les comarques de Girona estan matriculades en cicles relacionats amb la imatge personal (93,9%), el sector tèxtil, la confecció i la pell (92,5%), els serveis socioculturals i a la comunitat (83,9%) i la sanitat (74,9%).

En canvi, tan sols l'1,6% de les alumnes gironines ha optat per estudis professionals relacionats amb l'electricitat i l'electrònica, el 3,4% amb el transport i el manteniment de vehicles, menys del 5% amb la fabricació mecànica, el 6,3% amb les instal·lacions i el manteniment o el 10,5% ha escollit la formació agrària.

La preeminència femenina en determinats estudis professionals, que encaminen les dones cap a feines assignades tradicionalment a les dones, és un dels fets que es desprenen de l'últim informe de l'Observatori de la Igualtat de Gènere. Aquest posa de manifest els principals indicadors de les desigualtats entre dones i homes i, per fer-ho, aporta un ampli ventall de dades relacionades amb la situació laboral, la formació i el nivell d'estudis, les condicions de vida, la salut, les tecnologies de la informació i la comunicació, l'esport i la cultura.

Més titulades universitàries

Tot i que la informació sobre les titulacions universitàries no especifica la realitat gironina, les dades provinents de la Secretaria d'Universitats i Recerca mostren que les dones són majoria tant pel que fa als graus com als màsters i els doctorats.

Si es té en compte la branca estudiada, es constata que en els últims cinc cursos ha baixat lleugerament la proporció de dones titulades en Arts i Humanitats, encara que es manté com una opció més escollida entre elles que ells. Alhora, l'informe mostra que el 52% dels títols que les universitàries van aconseguir el curs passat eren de Ciències Socials i Jurídiques -pel 21% en el cas dels homes-; seguits dels de Ciències de la Salut, amb un 22,1% -en front del 12,4% masculí.

L'Institut Català de les Dones (ICD) va presentar el document ahir, juntament amb la campanya institucional del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març i que enguany se centra en les dones als mitjans de comunicació. Per aquest motiu, l'observatori -que va fer el seu primer dossier estadístic el 2017, llavors centrat en la violència masclista- també ha incorporat dades no oficials extretes d'estudis del Consell de l'Audiovisual i de l'organització #OnSónLesDones.

La salut és un altre dels paràmetres analitzats per l'Observatori de la Igualtat de Gènere, que ha comprovat una menor percepció positiva de la salut pròpia entre les dones que entre els homes -encara que al llarg de l'última dècada ha augmentat-; que elles pateixen més dolor o malestar, així com també ansietat o depressió; i que l'excés de pes és un problema de salut pública més femení que masculí.

En canvi, hi ha més homes que dones que pateixen una malaltia crònica, amb un 58% en front del 42%. Pel que fa a les comarques de Girona, també hi ha més ciutadans amb una situació de discapacitat reconeguda legalment (6,5%), un percentatge proper al d'elles (5,8%). En general, la proporció de persones catalanes que tenen aquesta condició és molt similar en ambdós sexes.

Pel que fa a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), l'informe evidencia la poca inserció laboral de les dones en aquest àmbit (28%) en comparació amb els homes (72%) -d'acord amb l'última Enquesta de Població Activa amb relació a Catalunya. Una diferència que es manté similar si es comptabilitzen les investigadores i els investigadors que treballen en empreses del sector, ja que elles representen el 23,1% i ells, el 76,9%.

Més llibres que diaris

El document també repassa, per exemple, la presència de noies en jocs esportius escolars; que, segons la Secretaria General de l'Esport, a Girona és del 41,2%. O la participació en activitats culturals -aquí sense informació per comarques-, amb una assistència al cinema semblant entre homes i dones (49,7% els primers i 50,8% les segones), però una major proporció de lectores de llibres (70,3%) que de lectors (56,6%). En canvi, ells llegeixen més el diari (59,3%) que elles (39,2%).