Els alumnes que aquest dilluns al matí arribaven al col·legi Verd, s'han trobat la porta d'entrada esbotzada i amb cops encara visibles a la tanca. L'escola ha reprès les classes amb el suport de dos psicòlegs que han explicat als mestres com tractar amb els nens les càrregues policials que van tenir lloc al col·legi durant la celebració del referèndum. A més, alguns dels infants estaven a l'escola en el moment en què la policia espanyola va entrar i carregar. "Van estar al menjador tota l'estona i amb les persianes abaixades, fins que va entrar la policia i van dir als avis i nens que sortissin", ha explicat un dels pares, Albert Brea. Els alumnes, però, no paren de fer preguntes als pares. "Fan preguntes i no entenien res del que passava, no havien vist mai picar indiscriminadament com ho feien ahir", detalla un altre pare, Albert Poch.

El record de les càrregues a l'Escola Verd de Girona aquest 1-O està molt viu entre pares, alumnes i comunitat educativa del centre. No només per les evidències -la porta del pati està esbotzada i hi va haver desperfectes al gimnàs- sinó també per la impressió que l'ús de la força (cops de porra, trets a l'aire, agents saltant la tanca) va generar entre els qui aleshores eren dins i fora del col·legi.

"Estava a la vorera esperant per votar, quan van venir diverses furgones i la gent es va apilonar; vam aguantar el temps que van poder, però quan es van abaixar les viseres i van treure les porres en deu minuts van ser a dins", explicava un dels pares, l'Albert Brea. "Em va impactar bastant, la veritat, perquè veies gent sortint amb traus al cap", hi afegeix. "Va ser horrible, donaven cops a tothom, els empenyien; hi havia nens i avis plorant, no havia vist mai res així en tota la meva vida", explica una altra mare de l'escola, la Sabina López.

Després de les càrregues d'aquest 1-O, el Verd ha tornat a fer classe aquest dilluns. L'escola intenta recuperar la normalitat, però és conscient que l'ús de la violència per part de la policia és un tema recurrent a moltes llars.

Per això, aquest matí s'ha fet un claustre extraordinari a dos quarts de nou, on hi ha assistit el director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, i un equip de dues psicopedagogues. La directora, Montse Font, ha condemnat la "repressió policial que ahir van viure molts nens i famílies de l'escola".

Font ha explicat, que durant el claustre, s'ha acordat com atendre els alumnes "perquè recuperin la confiança i els fets d'ahir no els perjudiquin emocionalment. "Ara estan tots a les aules amb els seus tutors, i si volen expressaran allò que van viure; a partir d'aquí, decidirem quin tipus de treball fem", ha afegit la directora, recordant el suport de les psicopedagogues.

"Els nens fan preguntes i no entenien què passava"

En paral·lel, les famílies també gestionen la situació a casa. "Els nens fan preguntes i no entenien res del què passava; no havien vist mai la policia pica indiscriminadament com ho feien", ha relatat un dels pares, l'Albert Poch. "Es fa molt difícil explicar als petits que, en ple segle XXI, hi hagi una repressió d'aquest tipus", ha afegit.

"Ens demanaven si la senyoreta parlaria a classe del què ha passat, si podrien dinar al menjador o no... Preguntes davant les quals et quedes en blanc", relata aquest pare. "I només pots dir-los que els policies d'ahir eren animals i que va ser una situació molt desagradable", diu. I precisa: "Allò més fumut de tot és que això els hi pot arribar a crear odi i és dolent; és el que havíem intentat evitar, però el govern espanyol vol recordar-nos-ho".

"Sí que les meves filles m'han fet preguntes, sobretot la gran, que té 12 anys", explica l'Albert Brea. "Jo sóc bastant moderat, i intentes ser políticament correcte per no generar més tensió, dient-los que hi ha dues posicions que no es posen d'acord i no fer-hi més cullerada; els grans hem d'intentar posar una mica de seny a tot plegat", diu.

La Glòria Lladòs, que té un fill de 4 anys i una nena de 9 que estudien a l'Escola Verd, recordava què li va preguntar ahir el petit a la seva àvia. "Li va demanar per què la policia picava a la gent; amb això ja està tot dit, no?", es preguntava.

Ella va optar per quedar-se a casa ahir, precisament per protegir els nens, i va evitar que veiessin imatges de les càrregues policials. "En veure la repressió a Sant Julià de Ramis, de seguida vam tancar el televisor, però la meva filla va estar intranquil·la tot el dia", recorda Lladòs.

Sortosament, però, diu la mare, el record que la nena tenia avui de l'1-O no era el de la violència. "Aquest matí, quan s'ha despertat, li he explicat els resultats del referèndum, i m'ha dit: 'Mare, ells es pensaven que la gent tindria por a anar a votar, però no vam tenir por'", ha explicat la Glòria.