Unes 4.000 persones s'han concentrat aquest migdia a la plaça del Vi de Girona per rebutjar la violència policial de l'Estat espanyol en el referèndum d'ahir. La concentració ha començat amb un homenatge als bombers, que han estat rebut entre aplaudiments, i a continuació s'ha llegit un manifest de rebuig a la violència i demanant a la comunitat internacional que reaccioni davant el que ha passat a Catalunya. "Les imatges de violència i repressió no quedaran en l'oblit", assegura el manifest, llegit per Anna Grabalosa (Òmnium Cultural), que ha acabat fent una crida a sumar-se a la vaga de demà.

La plaça del Vi va quedar petita per acollir les milers de persones que s'han volgut adherir a la crida de Girona Vota, i que s'ha celebrat simultàniament a tots els municipis catalans. Milers de ciutadans han acompanyat entre aplaudiments els vehicles dels Bombers fins al centre de la ciutat, i els han fet un passadís perquè avancessin entre els crits d'"Els Bombers seran sempre nostres". Alguns ciutadans els han abraçat i els han donat les gràcies fins que els ha rebut una emocionadíssima alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

La multitud ha continuat cridant proclames com "hem votat!" i "els carrers seran sempre nostres" fins acabar demanant la dimissió del delegat del govern estatal a Catalunya, el gironí Enric Millo. Entre els assistents hi havia, a banda de pràcticament tots els regidors de Girona (excepte PP i Ciutadans), el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i diputats com Joan Olòriz, entre altres.

A continuació, Anna Grabalosa ha llegit el manifest unitari, el que es va poder escoltar a totes les places catalanes. "Les imatges de repressió i violència que vam veure ahir no quedaran mai en l'oblit", ha indicat, tot assegurant que es tracta d'una "operació dictada pel govern de l'Estat, que n'és el responsable últim". De la mateixa manera, ha demanat respecte per totes les persones que van voler exercir ahir el seu dret a vot i sobretot els que no van poder. Finalment, ha acabat demanant a la comunitat internacional que reaccioni davant del que ha succeït aquest cap de setmana. "La comunitat internacional no pot fer veure que a Catalunya no passa res", ha demanat.

La concentració ha finalitzat amb crits d'independència, aplaudiments i amb un grup d'estudiants que ha arribat amb les mans alçades i pintades de blanc.