10 de agost de 2017
10.08.2017
40 Años
40 Años

Les sis mesures per evitar la turismefòbia a Girona

L'ajuntament aprova un paquet d'accions per fomentar la convivència entre els turistes i els veïns

10.08.2017 | 06:30
Un grup de turistes amb la seva guia, que porta penjat al coll un micròfon, i turistes caminant pel carrer de la Força de Girona.

L'Ajuntament de Girona prohibirà que els guies turístics vagin amb altaveus quan facin rutes pel Barri Vell i evitarà que els grups creïn aglomeracions al carrer de la Força. Les dues mesures formen part d'un paquet d'accions que s'inclouran dins un pla per fomentar la convivència entre els turistes i els veïns i que es regularan a través d'ordenança.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va admetre que «aquests gironins pateixen molèsties per part de guies indesitjables i que hi ha cert descontrol amb els llocs on s'aturen els grups per seguir les explicacions». A més, va afegir que «per això, ens sentim cridats a trobar solucions i és el que farem a través d'aquest pla». Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Girona també editarà una guia de bones pràctiques per als turistes, intensificarà la neteja en temporada alta -buidant les papereres amb més freqüència- i preveu instal·lar un lavabo púbic en algun punt del Barri Vell. Durant l'estiu, l'afluència de turistes al Barri Vell a vegades es fa difícil de compaginar amb el dia a dia dels gironins que hi viuen.

«Existeixen alguns problemes de convivència als quals hi hem de posar solució», va subratllar Marta Madrenas. Entre aquests, l'alcaldessa destaca el soroll i les aglomeracions que pateixen els veïns del voltant del carrer de la Força. En el primer cas, per part de «guies indesitjables» que durant les rutes turístiques fan servir micròfons amb altaveus o altres aparells «de megafonia», i que provoquen que se'ls escolti des de dins mateix dels pisos. En paral·lel amb això, Madrenas també va admetre que hi ha «descontrol» sobre els llocs on s'aturen els grups. «N'hi ha que es posen al bell mig del carrer de la Força i l'ocupen tot; això genera molèsties als veïns quan volen accedir a casa seva», va explicar l'alcaldessa.

Les mesures

Per frenar aquestes conductes, l'Ajuntament de Girona prepara un pla que inclourà tot un paquet de mesures dirigides a fomentar la convivència entre turistes i veïns. «Modificarem l'Ordenança de civilitat per prohibir que els guies turístics facin servir qualsevol mena d'aparell electrònic per potenciar la veu; i en paral·lel, també deixarem clar que cal que els grups deixin espai lliure i no impedeixin el pas, sobretot al carrer de la Força», va informar Madrenas. L'alcaldessa de Girona va explicar que el pla començarà a prendre forma a partir del setembre, encara que ja va avançar que una de les prioritats serà la neteja. «Hi posarem especial atenció», va declarar Marta Madrenas.

Per exemple, durant els mesos d'estiu o per Temps de Flors, que és quan la zona atrau milers de visitants, la brigada buidarà les papereres del Barri Vell amb més freqüència. L'equip de govern també treballa per instal·lar un lavabo públic en algun punt del barri. Aquesta proposta ja s'havia previst situar a Sant Domènec, i fins i tot s'havia pressupostat, però els veïns el van rebutjar.

Tanmateix, l'Ajuntament vol reprendre aquesta idea, tot i que no n'ha precisat ubicació. «Hem rebut dues queixes dient-nos que havien vist turistes fent les seves necessitats en portals, i volem evitar-ho», subratlla l'alcadessa. Madrenas també va anticipar que una altra de les accions que es farà serà editar un fulletó de bones pràctiques adreçat als turistes.

«Volem que quan arribin a la ciutat ja es mentalitzin d'allò que es pot fer i allò que està prohibit», va concretar l'alcaldessa. Per últim, Madrenas també va precisar que el pla integral també incorporarà accions destinades a millorar la mobilitat -en aquest cas, en cotxe- dels residents al Barri Vell. «Farem inspeccions aleatòries per veure si tothom que s'hi mou té la targeta de resident en regla i treballarem per crear alguna nova plaça d'aparcament per als veïns», va al·legar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema