El grup municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona va denunciar ahir la brutícia als carrers i espais públics de Girona. Segons la seva portaveu, Maria Mercè Roca, «hi ha molts carrers de la ciutat que es troben realment bruts», i també va posar l'èmfasi en l'estat d'alguns contenidors, «especialment desagradable pel que fa a les males olors en ple mes d'estiu». En un comunicat, la cap de l'oposició va declarar que «una de les feines bàsiques de l'Ajuntament és mantenir la ciutat neta, tenir cura dels detalls carrer a carrer, i és evident que això no s'està complint», a més, «la sensació de brutícia està força generalitzada».

Per la seva part, el regidor de Medi Ambient, Eduard Berloso, va assegurar que «aquesta informació no és certa, és populisme» i, a més, va afegir que «tot pot millorar, però segons les inspeccions que durant aquest temps s'han dut a terme es demostra que la neteja és correcta» i que «cal treballar per la ciutat en comptes de fer populisme i demagògia».

Per la seva part, ERC-MES es va referir als informes de control de qualitat de la neteja viària a Girona, que es venen realitzant mensualment des de febrer i que estan penjats a la web de l'Ajuntament. Després d'una anàlisi dels informes, Roca va explicar que «en menys de la meitat dels barris es resolen infomes satisfactoris de neteja». La situació és especialment «preocupant» a Montilivi, Sant Narcís, l'Eixample, Pedreres, Font de la Pólvora i Santa Eugènia, on «s'han anat resolent de forma sistemàtica informes desfavorables sobre l'estat de la neteja després d'haver-se realitzat el servei», asseguren. La regidora republicana va ressaltar que «ens topem amb algunes sorpreses molt desagradables» quan es fa l'anàlisi carrer a carrer. El postservei està qualificat entre 0 i 20 punts si és «satisfactori», entre 21 i 30 si és «no satisfactori», entre 31i 45 si és «deficient», per acabar es considera «inacceptable» si es sobrepassa els 46 punts». Roca va assenyalar com exemple que en l'últim informe publicat, el carrer de la Maçana a Santa Eugènia està puntuat amb un 154, o el carrer Sant Miquel a l'Eixample sud amb un 54.

Falta d'avaluació

ERC-MES també va criticar que hi hagi «barris que no han estat analitzats en cap dels cinc informes sobre la qualitat de la neteja publicats fins ara». Concretament, aquests són Torre Gironella, Germans Sàbat, Mas Catofa, Torre de Taialà, Sant Ponç, Pujada de la Torrassa, Montjuïc i Campdorà. La regidora també va informar que tre de la ciutat», però va expressar que «tots els barris són i haurien de ser centre i tenen el mateix dret a ser tinguts en compte a l'hora d'avaluar el servei de neteja».

Berloso va respondre a aquesta informació al·legant que li sap greu que «ERC-MES faci aquesta campanya, mentre nosaltres ens preocupem dels interessos de cada persona de la ciutat i és per aquest motiu que ens han escollit, per servir». El regidor també va afegir que «és cert que els informes de control de qualitat no es fan en tots els carrers, i no ens hem d'amagar», en canvi, va reiterar «quan Esquerra governava no es realitzava aquesta avaluació, va ser gràcies a nosaltres que el sistema de neteja va millorar, ho hem arreglat tot nosaltres».

Per acabar, els republicans van instar el govern a cercar «fòrmules que facin més eficaç i eficient el servei de neteja», així com apostar per «intensificar el seu control comptant amb l'opinió dels ciutadans, siguin del barri que siguin».

Les denúncies de brutícia arriben després de les l'any passat per l'estat de brutícia i aigües fecals al riu Ter, a l'altura de Pedret (Girona). En aquest cas, el veí que es va dedicar a observar i netejar pel seu compte alguns trams dels rius gironins, Joan Olivet, va declarar que l'Ajuntament li va explicar les actuacions que es van fer. Tanmateix, en el seu cas, ho va considerar «excuses de mal pagador».

Tot i això, la responsabilitat de mantenir netes les lleres del riu era de l'organisme de la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua, la qual segons Olivet, no va fer la feina que li tocava.