La participació als pressupostos participats dels barris de Girona ha caigut respecte a l'any passat. Un total de 3.391 persones han participat en el període de votacions d'enguany, que va començar el dia 1 de juny i que va acabar ahir a les dotze del migdia. Aquesta xifra representa un 4,39% del total de 77.309 persones que estaven incloses al cens de votants d'aquest any. El percentatge és dos punts inferior al de la consulta del 2016 (6,49% de participació i 4.989 persones votants) i similar al de la consulta de fa dos anys (4,52% de participació amb 3.543 vots). L'Ajuntament va admetre ahir que les xifres no eren satisfactòries. Tant el regidor de Participació, Eduard Berloso, com la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, van assegurar que caldrà reflexionar per veure en què es pot millorar i que caldrà impulsar canvis al reglament dels pressupostos.

Es dona el cas que hi ha un barri, Font de la Pólvora, on no ha votat ningú. A Mas Ramada només 5 persones (1,16% del total de la població del barri amb dret a vot). Altres barris amb un percentatge inferior al 3% són Torres de Taialà (2,14%), Sant Ponç (2,24%), l'Eixample (2,59%) i el Barri Vell (2,85%).

Ascensos i descensos en el vot

Hi ha veïnats amb molta població, com l'Eixample o Sant Narcís, on la participació ha baixat un 50% respecte a l'any passat. En canvi, A Palau i a Fontajau la participació ha augmentat. En el primer cas, ha passat del 7,60% al 10,13% amb cent vots més, mentre que en el segon s'ha multiplicat pràcticament per tres la participació i ha passat del 7,18% al 21,67%.

Els barris amb més participació han estat, per aquest ordre, la Pujada de la Torrassa (23,45% de participació amb 34 vots), Fontajau (21,67% de participació amb 202 vots); Palau-Avellaneda-Mas Xirgu (10,13% de participació amb 399 vots); Montjuïc (9,34% de participació amb 208 vots), i Mas Catofa (8,79% de participació amb 21 vots).

En aquesta edició s'han sotmès a consulta 100 projectes i la dotació pressupostària de l'Ajuntament ha estat, de nou, d'1,2 milions d'euros.

Un dels temes que molt possiblement es canviarà serà el tipus de projectes a escollir. Enguany, hi havia 16 dels 29 barris on, es votés el que es votés, s'acabaven fent tots els projectes perquè sumats fan el pressupost previst per tot el barri. Això, segons el govern, pot haver restat l'interès per anar a votar. Planas sí que va assegurar que hi seguirà havent-hi aquest tipus de pressupostos perquè el govern creu en la participació i que se seguirà fent per internet. També es canviar0à el format de la carta on hi ha les credencials per votar, que algú pot haver confós per publicitat.