El Comitè d'Empresa i la Junta de Treballadors de l'Ajuntament de Salt han presentat al·legacions contra la modificació dels estatuts de l'empresa municipal Gestora Urbanística Nou Salt, perquè temen que obri la porta a una futura externalització de serveis que ara fan treballadors municipals com la redacció de projectes d'obres d'urbanització, pavimentació de calçades, obres de vialitat, circulació, manteniment i gestió de l'enllumenat públic i la gestió dels mercats setmanals, entre altres. Els treballadors tenen por que des d'aquesta empresa es pugui contractar personal que faci les feines que actualment realitzen els empleats municipals, però amb unes pitjors condicions de treball.

Gestora Urbanística Nou Salt va néixer l'any 2006, quan l'Ajuntament va crear una societat mercantil per tal d'agilitzar la gestió urbanística del centre de la vila, tot millorant els espais públics més degradats i construint habitatges de protecció oficial. Segons explica el president de la Junta de Treballadors, Lluís Borràs, amb la crisi econòmica aquesta societat va estar inactiva durant molts anys, fins que en el ple municipal de l'abril l'Ajuntament va aprovar una reforma dels estatuts per permetre que realitzi més tasques relacionades amb l'urbanisme municipal.

Aquest fet ha posat els treballadors en alerta, ja que temen que aquests serveis s'acabin externalitzant. En aquest sentit, tenen por que el govern (ERC i IpS-CUP) només es preocupi pels beneficis econòmics en detriment del servei públic a la ciutadania i les condicions laborals de la plantilla. A més, lamenten del «secretisme» amb què s'ha dut a terme tota l'operació, ja que, segons assenyalen, els treballadors se'n van assabentar per la convocatòria del ple i per la premsa.

Segons explica Borràs, l'Ajuntament els ha explicat que no han de patir, perquè la tendència és cap a la municipalització. Però tot i això, recorden que en el document no apareix aquesta paraula, sinó que només es parla d'externalització, i alerten que la porta quedarà oberta per al que vulguin fer futurs governs. «Encara que l'actual govern no tingui una intenció immediata d'externalitzar, ens preocupa el que pugui succeir més endavant», assenyala Borràs.