El cap de servei de Cardiologia del Trueta i el Santa Caterina, Ramon Brugada, va acusar ahir els polítics gironins de tenir «complex d'inferioritat» quan arriben a Barcelona i «arronsar-se» a l'hora de demanar un millor finançament per a l'hospital Trueta. Brugada, que va reiterar els seus arguments perquè el nou centre hospitalari s'aixequi al costat del Santa Caterina de Salt, creu que l'hospital gironí està discriminat i va demanar als polítics «que defensin millor el territori». El cardiòleg, que va deixar clar que parlava a títol personal i no de la junta facultativa, va participar ahir en un debat organitzat per la CUP de Girona per debatre el futur del Trueta que va comptar també amb la delegada sindical Carme Majó i el gestor sanitari Àngel Guevara. L'acte va estar moderat pel regidor cupaire Lluc Salellas, que va lamentar que fins ara no s'hagi fet cap debat públic sobre el Trueta i que el govern de Girona hagi rebutjat la seva proposta de fer una taula multilateral amb agents polítics i sanitaris.

Brugada va ser taxatiu: «Els polítics gironins no s'atreveixen a aixecar la veu davant de Barcelona», va explicar. En aquest sentit, va recordar que la massa crítica del Trueta -unes 800.000 persones- és superior a la d'hospitals barcelonins com el Clínic, Sant Pau o la Vall d'Hebron, al contrari del que han dit alguns polítics gironins «mal informats». Per això, va lamentar que no s'atreveixin «a donar un cop de puny sobre la taula per defensar el Trueta» i aconseguir un nivell de complexitat més elevat, el que comportaria una millora del finançament de fins a deu milions d'euros més anuals. «Girona està discriminada, i necessitem que els nostres polítics defensin millor el territori», va indicar. Brugada va defensar que un repartiment més just i equitatiu dels recursos a tot Catalunya, i va considerar que es tracta, en bona part, d'una decisió política.

El cardiòleg també va ser contundent a l'hora de continuar defensant que el nou Trueta ha d'anar al costat del Santa Caterina, per tal de garantir que es creïn equips més grans d'especialistes i que hi hagi més sinergies amb les facultats i l'Institut de Recerca Biomèdica. «No es tracta només de comoditat, sinó també de competitivitat», va assegurar. En canvi, va alertar que la disgregació del parc hospitalari en diferents ubicacions suposaria «un malbaratament dels recursos» i una disgregació intel·lectual i d'especialistes que s'hauria d'evitar.

Pel que fa al debat entre Girona i Salt, va proposar que es podria resoldre movent el terme municipal per tal que el nou Trueta quedi a Girona sud i també va veure amb mals ulls la proposta de Domeny: «Encara no he vist cap argument sòlid a favor de Domeny, perquè no em dona cap garantia d'integració d'especialistes, ni em garanteix que les facultats vagin juntes ni que hi hagi també la recerca», va indicar, tot preguntant-se si tot plegat no respon a la voluntat de donar sortida a una «aventura especulativa».

Majó, per la seva banda, va mostrar la preocupació i el pessimisme dels treballadors davant la possible fusió i absorció entre el Trueta i el Santa Caterina, ja que temen que es perdin llocs de treball. En canvi, va demanar que s'equiparin les condicions de treball a l'alça. Guevara, per la seva banda, va defensar una proposta similar a la de Brugada, amb els dos hospitals compartint alguns serveis i amb un major aprofitament dels recuross.