L'Ajuntament de Salt ha abandonat aquest any els mètodes de fumigació amb productes químics per lluitar contra les plagues. Per combatre els insectes es fan servir habitualment només substàncies naturals o depredadors d'insectes, segons ha informat el consistori en un comunicat. Els mètodes químics es reserven, a partir d'ara, només per actuacions molt puntuals, quan siguin la millor opció, i es fan per endoteràpia. Injectant les substàncies a les plantes afectades en lloc de fumigant.

Des de 2014 que es van fer els primers passos en el control de plagues mitjançant mètodes biològics a les zones verdes de Salt cada any s'ha incrementat el nombre de tractaments i la superfície coberta, per aquest sistema.

Els tècnics de medi ambient consideren que els tractaments amb depredadors naturals han donat uns resultats molt bons i que es podrà lluitar en prop d'un 100% dels casos amb aquest sistema en les plagues que afecten les zones verdes del terme municipal de Salt. Els mètodes químics es reservarien només per casos en què no hi ha una bona opció biològica, com és el cas de les afectacions als vegetals per mitjà de fongs.

El control biològic de plagues no només és una alternativa a la reducció d'ús de fitosanitaris, que tenen limitat el seu ús en zones exposades al públic, sinó que suposa un avantatge en els casos que les plagues han desenvolupat resistència als productes químics.

No utilitzar els productes químics permet que els enemics naturals de les plagues s'estableixin als arbres, encara que sigui en nivells insuficients per arribar a controlar-les. Per aquesta raó cal alliberar depredadors de forma periòdica per augmentar la seva població.