El grup de lleure inclusiu «Club Joves Palau» té previst entrar una instància a l'Ajuntament per demanar «almenys un parc adaptat» a Girona. L'objectiu és que «a poc a poc tots els parcs estiguin adaptats a tothom». El grup neix de la unió de l'Associació Mmm'agrada, l'Associació Esqueix, i l'Ampa de l'Escola Palau i exposa que tots els parcs que han visitat de Girona tenen algun tipus de mancança, que qualifiquen de «senzilles adaptacions»: Un terra adequat per a cadires de rodes, rampes en voreres, portes amples, panells per a invidents o jocs adaptats a l'ús de tothom, entre d'altres.

Parc Central o Domeny

El coordinador del programa Idea de les associacions Mmm'agrada i Esqueix, Josep Bécares, indica que, fins i tot, els parcs de nova construcció com el parc Central no tenen «cap joc adaptat». Tampoc els que hi ha al parc de Domeny, que va des de la rotonda de Fontajau fins a gairebé a la Nestlé, tot i que té un skate parc, un rocòdrom i dues instal·lacions de jocs. «Vam reinterpretar l'ús de l' skateparc i hi vam jugar, com vam poder, amb les cadires de rodes, però a la zona de jocs no vam poder ni entrar.

«Girona encara és, en general, un entorn discapacitant. Aquest fet és molt palès sobretot al Barri Vell i els parcs urbans el disseny dels quals incapacita qualsevol persona amb cadira de rodes a accedir-hi, i a qualsevol infant o adolescent amb diversitat funcional poder gaudir de les seves instal·lacions lúdiques», resumeix Josep Bécares.

Bona relació amb l'Ajuntament

El coordinador del grup deixa clar que amb l'Ajuntament hi ha molt bona relació però els demana que siguin proactius. En aquest sentit, apunta que ara sempre els han de fer peticions per tal de poder fer activitats i considera que el consistori podria actuar per iniciativa pensant ja en totes les persones amb independència de la seva diversitat funcional d'origen psíquic i físic. Per exemple, van haver d'insistir per poder veure el concert de presentació del festival Strenes i un concert a l'Auditori del parc de la Devesa. «El primer espectacle no comptava amb cap adaptació i en el cas de l'auditori no podia assumir un grup tan gran», assenyala. Tot i això manté que «es del diàleg, l'entesa amb l'Ajuntament i l'auditori finalment, amb molt de temps, es va poder possibilitar la participació del grup de joves.»

Josep Bécares fa una reflexió: «Tenim un entorn públic que no s'adapta a tothom i discapacita les persones que no tenen les funcions considerades "normals".»

Aquest grup de lleure inclusiu té com a objectiu «potenciar l'autonomia i la inclusió social d'adolescents i joves amb diversitat funcional, i apoderar el col·lectiu format amb les famílies per poder lluitar pels seus drets, encara avui ignorats».