L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va pressionar públicament ahir el conseller de Salut, Antoni Comín, perquè el nou hospital Trueta es faci de forma urgent i s´ubiqui a Girona i no a Salt, com alguns metges havien demanat en els últims temps. «Cap ciutadà entendria que Girona fos l´única capital sense un hospital de referència», va afirmar l´alcaldessa, i va considerar que seria «inacceptable» que s´acabés donant aquesta situació. Madrenas va recordar a Comín que ja fa vint anys que l´Ajuntament i el Parlament defensen que el nou Trueta s´ha d´ubicar a la capital, i assegura que a ella ningú li ha comunicat que finalment no hagi de ser així. «Si hi ha un canvi en la decisió, el conseller ho haurà d´explicar molt bé a la ciutanida i assumir les conseqüències», va indicar.

L´alcaldessa va manar la pressa al titular de Salut. «Cal una decisió ràpida i urgent sobre el nou hospital», va reclamar. I, en aquest sentit, va defensar la necessitat d´ubicar-lo a la capital gironina. «Una gran ciutat pot aportar molt més en qüestions de mobilitat i, a més, des de Girona podem liderar projectes europeus conjuntament amb la UdG. Tenim la capitalitat i l´expertesa, i el tema de la ciutat no és menor, perquè pot fer que l´hospital sigui substancialment millor», va afirmar. En aquest sentit, Madrenas va recordar que, durant els darrers anys, administracions de diferents partits han estat d´acord que el Trueta s´ha de quedar a Girona, i va explicar que ella, oficialment, no té constància que Salt hagi fet cap pas per acollir-lo. També va recordar que Girona havia actuat «amb generositat» quan el nou Santa Caterina es va fer a Salt, i creu que no seria just que ara aquesta situació se li girés en contra.

D´aquesta manera, Madrenas va reiterar que la millor opció per poder construir el nou hospital al més aviat possible són els terrenys de 100.000 metres quadrats que proposa l´Ajuntament de Girona, situats a Domeny. L´alcaldessa va explicar que un dels principals avantatges és que ja estan urbanitzats, de manera que es podrien desenvoupar de forma immediata. En canvi, va advertir, en altres municipis caldria esperar molts més anys perquè l´equipament pogués ser una realitat.

Madrenas va explicar que la seva proposta inclou 100.000 metres quadrats, de la qual una part és pública -que cediria l´Ajuntament- i una part, privada. L´alcaldessa va proposar, però, que es faci un hospital de planta baixa més tres plantes, una opció que, segons va assegurar, seria més sostenible i més funcional que no pas un gran edifici d´una sola planta. D´aquesta manera, va afegir, també es reduiria la quantitat de terrenys que s´haurien de comprar a propietaris privats i, per tant, l´operació seria més ràpida i menys costosa. De fet, Madrenas va calcular que als pressupostos de la Generalitat de l´any que ve ja hi podria haver una partida per comprar la part dels terrenys de titularitat privada, i va considerar que en dos anys es podria tenir enllestit el projecte.

Per això, Madrenas va explicar que properament es reunirà amb Comín i li exigirà que comenci els tràmits per «posar fil a l´agulla» i iniciar els tràmits per fer el nou Trueta a Girona. En aquest sentit, va explicar que en els darrers anys l´Ajuntament no havia pressionat la Generalitat perquè eren conscients que no hi havia pressupost, però ara que han vist que sí que hi ha diners per a altres hospitals, exigiran que el nou Trueta sigui una realitat al més aviat possible.

Reunions amb entitats

En aquest sentit, Madrenas va indicar que en els darrers mesos s´ha reunit amb diferents entitats relacionades amb el món mèdic (representants del Santa Caterina i del Trueta, els col·legis de Metges i Infermeria, sindicats, les facultats de Medicina i Infermeria, associacions de suport als malalts i representants polítics) i que els han manifestat, de forma pràcticament unànime, la necessitat de construir urgentment el nou Trueta. Segons Madrenas, també els van dir que els terrenys de Domeny són molt més adequats que els que s´havien ofert anteriorment a Girona i que no veuen imprescindible que el nou hospital s´hagi de construir a Salt, al costat del Santa Caterina. En aquest sentit, l´alcaldessa va advertir a Salut que el projecte ha d´estar consensuat amb tots els agents del territori.

Abans de tornar a reunir-se amb Comín, Madrenas vol trobar-se amb la resta de grups municipals per anar «tots a l´una», en considerar que es tracta d´una qüestió vital per a la ciutat. «Hem d´anar units, sense protagonismes de ningú», va assenyalar.