La carrera de l'Eleven Madison Park, que ahir va ser coronat com a millor restaurant del món, ha estat meteòrica: en només un any va passar d'una a tres estrelles Michelin i es va colar a la llista dels 50 millors del món. En aquesta ocasió, ha donat la sorpresa tot passant de ser el tercer al primer classificat.

Situat al cor de Manhattan, al seu darrere hi ha el xef suís Daniel Humm i el mànager i copropietari Will Guidara (format a l'Hotel-Escola de Sant Pol de Mar). Aposten per un menú de clara influència francesa però amb tocs nord-americans a base de productes de temporada. L'actual menú degustació, que costa uns 300 euros, consta d'onze plats, inclosos el flam d'eriçó de mar amb calamarsets o la pera cuita amb mel i gla. L'establiment té previst tancar les portes el proper mes de juny per fer una rehabilitació integral del local, amb l'objectiu de tornar a obrir portes de cara al mes de setembre.

El cuiner Daniel Humm «entén allò que realment importa i el que senten els nostres convidats. Reconeix que el restaurant és més que ell», va assenyalar Will Guidara durant la gala d'Austràlia. Durant el seu discurs d'acceptació del premi, Guidara va assenyalar: «No crec que ningú de nosaltres es dediqui a això per als premis, però el reconeixement és una cosa bonica que t'omple d'energia. Et recarrega les piles, i et dona forces per seguir treballant. I això, especialment perquè ve de tots els cuiners que sou aquí, és el millor reconeixement de tots».

Posteriorment, en una entrevista amb el diari The New York Times, Guidara va assenyalar que ocupar el primer lloc de la llista havia estat «una sorpresa total». Aquesta és la primera vegada que un restaurant dels Estats Units obté la primera posició del rànking des que el xef Thomas Keller es va endur el títol els anys 2003 i 2004 amb el restaurant Yountville. Des de llavors, tots els guanyadors havien estat europeus.

Qui també tenia motius per estar content era el món gastronòmic peruà, ja que dos dels seus establiments, Central i Maido, han entrat en el «top 10». El cuiner del Central, el peruà Virgilio Martínez, va explicar que, malgrat que el seu restaurant ha descendit del del tercer al quart lloc, estava molt satisfet per haver rebut el premi Chef Choice Award 2017 i perquè el seu local ha estat el millor d'Amèrica del Sud. «Ho veig com un tema que porta felicitat a tota la gent del Perú, els meus amics i l'equip (...) vull tornar i fer-los una abraçada i un petó», va indicar el cuiner.