El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, es va mostrar sorprès ahir quan el senador gironí d'ERC Quim Ayats li va preguntar pels retards en les obres del parc Central de Girona i la manca del Pla d'Autoprotecció del Tren d'Alta Velocitat (TAV). «És evident que tot és millorable, però cada dia rebem desenes de reivindicacions de ciutats que volen que els arribi l'alta velocitat, per això crida l'atenció que un representant d'una ciutat amb AVE faci aquesta pregunta en termes de discriminació», va indicar de la Serna, després que Ayats recordés que en els deu anys que han durat les obres a Girona hi ha altres ciutats on s'han construït i acabat estacions sense problemes.

Ayats va interpel·lar el ministre de Foment per recordar-li el reguitzell d'incompliments que ha comportat el TAV a Girona, des de les obres que després de deu anys continuen pendents al parc Central fins a les deficiències del tren en matèria de seguretat. El senador republicà li va demanar que posés una data concreta per a la finalització de les obres pendents i es va queixar dels nombrosos retards que han patit el treballs de reposició: «Fa gairebé una dècada que els veïns de Girona pateixen les molèsties i incompliments de l'obra; ja que els treballs havien de durar 30 mesos i ja n'hem passat més de 100», va recordar el senador. Per a Ayats, malgrat que des del Govern espanyol s'han posat «excuses tècniques» per als retards, en realitat es tracta d'una «manca de voluntat política». En aquest sentit, el senador gironí va recordar que l'Estat s'havia compromès a invertir més de 300 milions per soterrar les vies del tren convencional a Girona i en canvi no ha estat capaç d'invertir-ne «ni cinc» per fer les reposicions urbanístiques del parc Central.

De la Serna es va mostrar sorprès per aquestes queixes i li va respondre que «no es pot obviar que l'alta velocitat arriba a Girona des de l'any 2013, al contrari del que passa en moltes altres ciutats». En canvi, el titular de Foment no va donar cap explicació sobre els retards i incompliments que ha patit el projecte, i es va limitar a repetir els treballs que hi ha previstos per aquest 2017 i recordar que Adif té previst invertir 2,5 milions d'euros en la reposició del parc Central. D'altra banda, De la Serna també va recordar que Catalunya és l'únic lloc de l'Estat que compta amb totes les capitals de demarcació connectades per l'alta velocitat.

D'altra banda, Ayats també també va fer referència a les qüestions relacionades amb la seguretat del TAV. En aquest sentit, va recordar que, després de quatre anys, encara no hi ha un Pla d'Autoprotecció aprovat per la Generalitat. De la Serna va replicar que el pla, malgrat que no estigui homologat, sí que és vigent: «Per suposat que l'estació té un pla d'autoprotecció», va afirmar. Tot i això, va explicar que estan treballant perquè el desembre de 2017 els túnels urbans del TAV tinguin instal·lada la xarxa de comunicacions Rescat, requisit indispensable per aconseguir l'aprovació de la Generalitat. De la mateixa manera, va subratllar que les divuit sortides d'emergència que hi ha als túnels del TAV a Girona (deu dels quals es troben a la zona de l'estació i les andanes» compleixen amb el reglament d'evacuació, senyalització i seguretat.