Un home acusat d'estafar més de 330.000 euros en la venda de tres pisos a Girona va afirmar ahir, en el judici celebrat a l'Audiència, que «només signava» les escriptures de les operacions immobiliàries. «No vaig cobrar res de la venda. No em vaig quedar ni una pesseta. Em van dir que quan estigués tot fet, em donarien un apartament», va manifestar el processat. L'acusat s'enfronta a una pena de quatre anys de presó i a indemnitzar amb més de 300.000 euros els propietaris dels habitatges que hauria venut, segons la petició de la fiscalia. Tant l'acusació pública com la particular valoren que el processat -que tenia l'aval per gestionar el patrimoni dels propietaris dels immobles- es va quedar els diners de les operacions sense aportar els imports corresponents a la venda dels pisos.

La fiscalia considera que el juny del 2008 l'acusat va contactar amb els amos dels habitatges en joc, oferint-se com a expert en transaccions immobiliàries. En aquell moment, els propietaris de les llars -un pare i un fill- havien heretat uns pisos de la seva esposa i la seva mare, respectivament. Es tractava d'uns habitatges ubicats al carrer Bonastruc de Porta i a l'avinguda Lluís Pericot de Girona. Com que els amos no podien pagar els impostos que generaven els immobles en qüestió, cosa que va provocar que acumulessin un deute amb Hisenda, van decidir donar poders notarials al processat -l'estiu del 2008- amb l'objectiu que s'encarregués de la venda dels pisos heretats. Aleshores, segons la fiscalia, l'acusat va aprofitar els poders per executar les operacions immobiliàries «amagant en tot moment» les gestions als propietaris.

Sense informar els amos

D'una banda, la fiscalia apunta que el novembre del 2008 el processat va vendre -en representació dels amos- dos pisos del carrer Bonastruc de Porta; un per més de 120.000 euros i un per més de 90.000 euros. D'aquesta venda i del preu fixat no va informar els propietaris, tot i que per mantenir la seva confiança l'acusat va entregar-los un xec de 26.000 euros. De l'altra, l'acusació pública assenyala que el febrer del 2009 el processat va vendre un dels pisos de l'avinguda Lluís Pericot per 120.000 euros. Tot i això, llavors ja no disposava dels poders notarials per actuar en representació dels amos dels habitatges, perquè s'havien revocat uns dies abans d'aquesta acció. Malgrat tot, l'acusat tampoc va informar de la venda ni del preu fixat.

Davant aquesta situació, els propietaris dels immobles van presentar una querella per estafa contra el processat. La fiscalia comptabilitza en més de 330.000 euros els diners que l'acusat hauria obtingut de la venda dels tres pisos. Així, demana una pena de quatre anys de presó i una multa de 1.800 euros per al processat per un delicte continuat d'estafa, a més de sol·licitar que retorni als amos 304.000 euros (els diners aconseguits menys els 26.000 euros aportats amb el xec). Tot i això, l'acusat va negar ahir -en el judici- que es dediqués a les operacions immobiliàries, ja que va subratllar que en el moment dels fets estava jubilat. Va remarcar que havia confiat en dues persones, a qui va atribuir les gestions de la venda dels pisos i de preparar la documentació que després ell signava. També va afegir que les persones en qüestió l'havien arribat a amenaçar si no firmava les escriptures de la venda.