Encara no es pot veure a Girona, però l'Ajuntament continua cedint peces de la col·lecció Santos Torroella a alguns dels museus més prestigiosos de l'Estat espanyol. L'any passat, un total de 47 obres d'art i documents d'aquest fons es van exposar temporalment al museu Reina Sofía de Madrid. Ara, el consistori ha cedit dues peces més que es podran veure durant uns mesos al Museu Picasso de Màlaga i més endavant al Museu de Belles Arts de Bilbao. Segons el regidor de Cultura, Carles Ribas, «això demostra la importància del fons Santos Torroella», i assegura que l'Ajuntament continuarà treballant «perquè es pugui veure al més aviat possible a Girona». De fet, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va anunciar fa poques setmanes que ben aviat hi haurà novetats molt positives sobre el futur museu d'art contemporani de Girona.

Les dues peces que l'Ajuntament de Girona ha cedit en aquesta ocasió formaran part d'una exposició titulada Somos libres. Las mujeres artistas y el surrealismo. Per això, les dues peces són obres d'artistes femenines del surrealisme: concretament, es tracta del quadre La Nena Morta (1930), d'Ángeles Santos Torroella, i Homenatge als Jocs del 36, de Maruja Mallo, pintat el 1945. La mostra es podrà veure al Museu Picasso de Màlaga, entre el 9 d'octubre de 2017 i el 28 de gener de 2018. Més endavant, es traslladarà al Museu de Belles Arts de Bilbao, on estarà exposada entre el 13 de febrer i el 21 de maig de 2018.

Segons Ribas, el fet que altres museus de l'Estat s'interessin pel fons Santos Torroella demostra la qualitat de la col·lecció. A més, assegura que altres museus tant de Catalunya com de la resta de l'Estat també s'han interessat per poder exposar algunes obres.

L'adquisició d'aquest fons va ser una de les decisions més importants i controvertides del mandat de Carles Puigdemont, que va aprovar la compra per 3,9 milions d'euros (malgrat que va anunciar que la Diputació i la Generalitat l'ajudarien a pagar), que s'han d'abonar en sis anys. L'objectiu és exposar-lo a la Casa Pastors, que s'ha de convertir en el futur Museu d'Art Contemporani.