La participació de la coral Vergelitana serà la gran novetat de la Processó del Sant Enterrament (14 d’abril) de Girona. El grup farà intervnecions de dos minuts en quatre punts: Sant Fèlix, la Rambla, plaça del vi i la Catedral, mentre van avançant els passos. S’espera que a la processó hi intervinguin unes 1.400 persones de les dotze confraries de la ciutat. També hi haurà un grup de timbalers. Tot plegat per aconseguir una millor ambientació.

A diferència d’altres anys, la guàrdia del sant Sepulcre anirà a darrera de tot i no obrirà el pas, sinó que serà el manípul dels Manaies, que com sempre farà figures i creuaments com la roda i l’estrella a la plaça del vi.

Com en els darrers anys, la processó començarà a les nou del vespre i farà el recorregut passant primer per la Rambla des de la Catedral i posteriorment per la plaça del Vi després del pas perl pont de pedra i per un lateral de la plaça Catalunya. L’actual recorregut busca evitar aglomeracions, tal com ha explicat el cap de la comissió de la processó, Joan Pujol.

Els actes de la setmana santa gironina però, arrencaran el 6 d’abril amb el pregó a càrrec de la directora de Càritas, Dolors Puigdevall. La presidenta de la Junta de Confraries de Setmana Santa, Rosa Domingo, ha exposat que se l’ha escollit perquè serveixi per sensibilitzar en una època complicada econòmicament per molts ciutadans.

Precisament la inclusió és un dels valors que marcaran l’edició d’enguany. «Les activitats són una comunió entre el vessant tradicional i religiós de la història i han de demostrar la cultura oberta i de respecte que caracteritza Girona», ha dit la regidora de Dinamització del Territori, Eva Palau.

Altres activitats d’aquesta setmana santa són la benedicció de palmes ( 9 abril), el concert de música sacra a les esglésies del Mercadal i de la Mare de Déu dels Dolors (8 i 9 d’abril) i el concert de la banda de música La Lira, de Vilafamés (15 d’abril). També l’exposició de passos a l’església dels Dolors (9 a 13 d’abril), coneguda com a Exposanta.

El penó dels Manaies, a la Rutlla

El pendonista de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona serà Pere Ordis, que ha format part de diverses juntes directives i durant molts anys va ser el vocal de la cavalcada de Reis. Tot i que Ordis viu al barri de la Devesa- Güell, l’estendart de la confraria s’haurà de dur a casa de la seva filla, que viu al carrer de la Rultlla, número 39, perquè el seu habitatge està en obres, segons ha explicat el representant dels Manaies de Girona, Xavier Cassan.

Com és tradició, els Manaies sortiran el dimecres de Setmana santa (12 d’abril) a les vuit del vespre des de la seva seu, a Sant Lluc, aniran fins al carrer de la Rutlla a lliurar el penó. Allà hi ha la porta d’entrada. No obstant, el penó quedarà lluint fins divendres abans de la processó a la façana del riu Onyar, al carrer de la font del Rei, que és on l’habitatge té el balcó. Per aquest motiu, els armats acabaran deixant el carrer de la Rutlla i baixaran primer pel carrer de la font del canó fins al de la font del Rei.

Els maianes tornaran a sortir el Divendres sant a recollir el pendonista i l’estendart de la confraria per participar posteriorment a la processó. Abans però, faran l’entrega dels guardons a aquells confraries que aquest any fan la seva vint-i-cinquena sortida.