El 46% de les emissions de CO2 que es generen al municipi de Girona provenen del transport urbà rodat, privat i comercial. Es tracta d'un augment del 12% respecte de fa nou anys (del 2005 al 2014). En aquest període, malgrat que es volien reduir les emissions un 20%, només es va mitigar un 5%, tot i que per càpita va ser d'un 16%.

Per intentar capgirar dades com aquestes, l'Ajuntament impulsa un pla d'acció per al clima i l'energia sostenible amb visió al 2030 que té entre els objectius reduir un 42% les emissions de gasos d'efecte hivernacle. El pla inclou dur a terme accions d'eficiència energètica i energies renovables i incrementar la seva resiliència adaptant-ho als impactes del canvi climàtic.

Respecte a les accions per reduir el trànsit a la ciutat, no hi ha prevista cap mesura restrictiva com les que es plantegen a l'àrea urbana de Barcelona perquè a Girona la qualitat de l'aire és molt millor, segons ha indicat l'alcaldessa, Marta Madrenas. Sí que ha deixat clar que cal conscienciar tothom que s'ha de caminar i anar en bicicleta. «Anar d'una punta a l'altra de la ciutat, excloent els extrems com Montjuïc o Palau, és un quart d'hora a peu. A tothom li agrada aparcar davant de casa i no haver de caminar 700 metres però això no afavoreix el canvi climàtic», va dir. I va exposar diferents accions que està tirant endavant l'Ajuntament per aconseguir una ciutat «caminable i ciclable». Hi ha una extensa xarxa de carrils bici, cada cop més estacions de Girocleta, els camins segurs perquè els nens vagi a l'escola a peu i els pares no els hagin de portar en cotxe, o la construcció d'aparcaments dissuasius. Tot i això, la gran clau és la conscienciació de la gent.

El regidor d'Hàbitat Urbà i Paisatge, Narcís Sastre, ha explicat que el pla d'acció per al clima i l'energia sostenible inclou 44 accions, de les quals 27 són de mitigació i 17 d'adaptació. Entre altres hi ha la contractació d'electricitat verda, aplicació de la normativa d'eficiència energètica, nous sistema de recollida de residus, cobertes verdes, canvi de làmpades d'incandescència dels semàfors per leds, un nou pla d'enllumenat públic, implementar el pla de mobilitat urbana, la renovació del parc mòbil, la substitució de calderes de gasoil per biomassa o gas natural, la generació d'energia renovable o la millora d'eficiència de la incineradora.

Caldera al Carme Auguet

L'Ajuntament ha reduït un 52% les emissions de CO2 generades el 2014 respecte al 2005, tot i que ha consumit un 44% d'energia més en el mateix període. Entre les mesures que es portaran aquest any hi ha el canvi de la caldera de l'escola Carme Auguet, perquè és de gasoil per una de biomassa i, possiblement, la posada en funcionament d'una turbina a la Marfà.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que seran contundents amb l'aplicació de les mesures perquè «parlem de protegir les generacions futures i cal preservar el seus drets en la salut i en una qualitat de vida digna». Negar el canvi climàtic és «una greu irresponsabilitat», ha insistit.