Els Mossos han arrestat un home per estafar 124.850 euros a set persones a qui oferia grans guanys per invertir el seu capital. L'home els prometia guanyar un 5% dels diners invertits i com a garantia oferia als inversors lingots d'or falsos. L'arrestat és un veí de la ciutat de Girona, de 63 anys i de nacionalitat espanyola. Està acusat de ser el presumpte autor d'un delicte continuat d'estafa i falsedat documental. El detingut, amb antecedents, va passar a disposició judicial i el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs.

La investigació va començar el 27 de febrer, quan es va detenir a Girona el mateix home per una possible compravenda de joies sostretes. El mateix dia es va inspecccionar el local de compravenda que regentava el detingut, que es troba al carrer Josep Terrats de Girona i, entre altres objectes, es va recollir diversa documentació. En aquesta operació, van detenir pare -l'ara arrestat- i fill.

Cobrava l'atur tot i treballar

Gràcies a la documentació intervinguda, la policia va poder constatar que l'home havia fet una defraudació a la Seguretat Social i un delicte de falsificació de document públic. L'home cobrava el subsidi de l'atur trobant-se en situació laboral activa. Per aquests fets, els Mossos el van tornar a detenir el 9 de març. Els investigadors van comprovar que en la documentació comissada hi havia una sèrie de còpies d'escriptures públiques on el responsable de l'establiment estava realitzant una activitat comercial fraudulenta.

Els agents van esbrinar que l'estafador es guanyava la confiança de les víctimes fent-se valer de la seva amistat i de la confiança que donava en presentar-se com una persona solvent i experta en negocis, gerent d'un negoci de compravenda d'or. L'home proposava als seus coneguts que invertissin un capital en un depòsit financer i que a canvi els proporcionaria un guany del 5% mensual. Com a garantia de la seva liquiditat i emparant-se en la seva condició d'expert i marxant d'or, els feia lliurament d'uns lingots d'or que avalaven el negoci. L'estafador els deia, però, que no podien fer cap gestió amb els lingots i que únicament els podien guardar com a garantia.

Quan les víctimes havien de cobrar els seus interessos l'home actuava de diferents maneres: pagava una o vàries mensualitats per no aixecar sospites i captar més víctimes i després deixava de pagar amb excuses o enganyava les víctimes amb una nova reinversió per obtenir més interessos.

Al llarg de les transaccions amb les víctimes, l'estafador va intimidar i coaccionar les set persones amb amenaces amb una arma blanca o insinuava que tenia coneguts perillosos de les màfies italianes. Per aquest motiu, la gran majoria de les víctimes estaven atemorides. La investigació va concloure que l'home havia estafat 124.850 euros a les set víctimes i que els lingots d'or eren falsos.