Adif està estudiant si modifica el projecte de reposició del parc Central, a Girona. Les obres van començar a finals de novembre i haurien d´estar acabades a finals d´abril. L´ajuntament assegura que el ritme de treball s´ha alentit i temen que l´obra es pugui acabar aturant. Fonts d´Adif confirmen que tenen sobre la taula un seguit de propostes de millora que els ha fet arribar el consistori i que, en cas de decidir modificar el projecte, això obligaria a fer noves tramitacions administratives, això voldria dir probablement més diners i més retards. Nega, però, que l´obra estigui aturada. Per això, des del consistori ja donen per fet que les obres no s´acabaran dins el termini fixat. El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, critica que és un projecte «amb presses». Entre d´altres, els tècnics de l´ajuntament han detectat que no s´havia previst rec per a una zona verda, que la il·luminació no complia la normativa, que a les sortides d´emergència hi havia una rampa amb un 60% de desnivell i que no s´havia inclòs cap sistema de recollida de les aigües pluvials. Tampoc una pista poliesportiva que Adif s´havia compromès a fer davant dels veïns.

L´Ajuntament té contractat un tècnic per fer un seguiment a peu d´obra i garantir que tot avança segons el calendari previst. Aquest tècnic fa un mes i mig que va alertar que cada vegada veia menys moviment, que en algunes ocasions només hi havia dos o tres treballadors a la zona i que el ritme s´estava alentint.

En un costat només s´ha fet el 10%

El consistori no té confirmació sobre si caldrà modificar el projecte inicial ni quant demorarà això el final de les obres. Esperen poder-ho clarificar a la reunió del 21 de març a Madrid. Ara bé, el regidor s´ha mostrat taxatiu a l´hora de valorar si s´acabarà l´obra abans de finals d´abril. «O comencen a portar 50 camions diaris i 100 treballadors o aquí això no s´acaba», ha manifestat. Segons els càlculs del consistori, només s´ha executat el 35% de l´obra en una banda de la llosa i a la resta només se n´ha fet el 10%. Un cop més, Ribas ha carregat contra Adif i ha lamentat les molèsties que això generarà de nou als veïns.

Fonts d´Adif han explicat que l´Ajuntament els ha fet arribar un seguit de propostes per «complementar» el projecte original -que data del 2015- i que se n´està «estudiant la viabilitat» d´incorporar-les. Les mateixes fonts apunten que hi ha «màxima col·laboració i diàleg» amb l´ajuntament i que, si cal refer el projecte inicial, es faran «esforços» per reduir terminis.

En canvi, Ribas, que assegura que han estat els tècnics de l´ajuntament els que han detectat «errors i deficiències» en el document d´Adif. «Sis tècnics no s´equivoquen, estem parlant d´errors en un projecte fet amb presses i ple de pedaços», ha criticat Ribas. El regidor destaca que els tècnics municipals estan alertant de problemes tècnics en un document que va redactar Adif sense donar-ne trasllat a l´ajuntament.

La CUP reclama contundència

Mentrestant, el grup de la CUP reclama al govern que impulsi una acció de ciutat «contundent» davant dels incompliments d´Adif. Que es passi «de les paraules als fets». D´altra banda, la CUP ha reclamat un cop més que es tiri endavant la demanda judicial contra Adif. La formació ha demanat al consistori que acceleri l´elaboració de l´informe jurídic que va encarregar el govern, i que es presenti la denúncia amb la màxima celeritat.