El grup municipal de la CUP portarà al ple de dilluns a Girona una moció que ha consensuat amb el PACMA (Partit Animalista) on demanen que s´actualitzi l´ordenança de tinença d´animals pel tal de garantir els seus drets. El regidor cupaire Lluc Salellas ha indicat que la normativa de l´any 2009 és «molt vàlida» però que hi ha aspectes a renovar i a millorar i altres que no es desenvolupen o es fa «molt dèbilment». La coordinadora de PACMA a Girona, Pilar Ferràndiz, ha detallat que la nova ordenança es redacti amb consens amb les entitats animalistes. Ferràndiz ha exposat cinc punts que al seu parer hauria de contemplar el nou text.

Per una banda, Ferràndiz considera que l´Ajuntament hauria de promoure l´esterilització dels animals domèstics per evitar la cria irresponsable i els abandonaments. Es podria fer, segons ha indicat, amb una bonificació de la taxa de la tinença d´animals a aquells que esterilitzin. Al seu parer, hauria d´acabar essent obligatori que s´esterilitzin els animals.

Races perilloses

També ha insistit que les botigues han de vendre els animals esterilitzats. Ha fet referència expressa als gossos de raça potencialment perillosa, que són els que pateixen més abandonaments. Ha afirmat que, de la mateixa manera que el propietari ha de tenir la llicència de tinença d´aquest tipus de gos, s´hauria d´assegurar que estiguin esterilitzats.

El PACMA també és partidari de la prohibició de vendre animals exòtics. La coordinadora del partit a Girona ha explicat que els animals pateixen el desconeixement que en tenen els seus propietaris i l´hàbitat on viuen. A més, són un problema per a la fauna autòctona. Ferràndiz voldria que l´Ajuntament retiri la llicència als establiments que venguin aquest tipus d´animals.

Pel que fa als comerços, el PACMA també vol evitar que venguin gossos. La representant de la formació ha recordat que, molts cops, els gossos arriben de criadors de l´Europa de l´Est on exploten els animals. Molts moren pel camí, acaben enmalaltint o són trets de la mare massa petits. Ferràndiz creu que no s´ha d´autoritzar cap botiga que vengui gossos.

El PACMA també reclama que l´Ajuntament declari el municipi lliure de circs amb animals de qualsevol tipus, tant salvatges com domèstics. En aquest sentit, no volen que es normalitzi l´espectacle amb animals tenint en compte a més que ho veuen nens i que aquests no saben si els animals han estat maltractats per fer determinades coses.

Finalment, el partit animalista vol que els cavalls de la cavalcada de Reis deixin de tenir els tambors massa a prop de les orelles. Respecte als gats de carrer, lamenta que potser no s´està fent tot el que la seva formació voldria pel que fa a l´esterilització i demana que hi hagi més complicitat entre l´Ajuntament i els esterilitzadors i massa cops «són criminalitzats».

Més pipicans

Per la seva part, Lluc Salellas ha dit que demanaran a l´Ajuntament que col·loqui dos pipicans més per poder deixar lliures els gossos i que es doti els agents de medi ambient amb eines necessàries per fer complir l´ordenança.