El Consell d'Administració de l'empresa pública Trargisa -format pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià- ha detectat possibles irregularitats en la contractació de personal i en les retribucions dels seus treballadors. Per això, en una sessió extraordinària celebrada ahir, va aprovar iniciar una investigació de la gestió del personal d'aquesta societat mercantil. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va explicar ahir que aquest informe servirà per determinar si hi ha responsabilitats i qui les ha d'assumir. També es va comprometre a convocar una nova sessió del Consell d'Administració d'aquí a dos mesos on s'aprovarà la relació de llocs de treball i els salaris que han de tenir els empleats. En aquell moment ja preveuen tenir l'informe definitiu.

Trargisa (Tractament de Residus i d'Aigües Residuals del Sistema de Girona SA) és una empresa de capital 100% públic que gestiona la depuradora d'aigües residuals i la incineradora de Campdorà. En aquests moments compta amb 56 treballadors, alguns dels quals contractats a través d'empreses de treball temporal.

Ja fa temps que el Consell d'Administració, amb l'Ajuntament de Girona al capdvant, sospita de la seva gestió. De fet, va tenir els primers indicis de possibles irregularitats el passat mes de setembre, de manera que va decidir «intervenir» l'empresa i col·locar-hi un enginyer municipal al capdavant en lloc del llavors director, Alfred Viñas, que actualment es troba de baixa. La tasca d'aquest enginyer municipal ha consistit a analitzar al detall tot allò relacionat amb les instal·lacions, el servei, el manteniment i els números de l'empresa, des de les factures fins als contractes de personal i d'obres, entre d'altres.

Tota aquesta documentació, que ara està en mans dels ajuntaments, ha portat el Consell d'Administració a sospitar que es poden haver produït irregularitats en la contractació i les retribucions dels treballadors. Per això, la sessió d'ahir va servir per donar llum verd a la investigació de la gestió de personal per part de la societat. En funció del que digui aquest informe, els ajuntaments estudiaran quines mesures s'han de prendre.

Madrenas va assegurar ahir que es volen mostrar «cauts i prudents» fins a tenir l'informe: «Tenim indicis que s'han produït irregularitats, però ho hem d'investigar a fons», va indicar. Per això, no va voler entrar en detalls i va indicar que caldrà esperar fins d'aquí a dos mesos, quan hi hagi l'informe exhaustiu. Tot i això, va deixar clar que les administracions volen actuar «amb transparència, de forma ferma i valenta» i anar fins al final amb aquesta investigació. En aquest sentit, va indicar que estan treballant amb el comitè d'empresa per tal de poder regularitzar la situació.

Dos juristes per controlar

De la mateixa manera, l'alcaldessa de Girona va assenyalar que estan portant a terme un «control acurat» a totes les empreses que compten amb capital públic, com Trargisa, Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià) o Girona + Neta. Per això, l'Ajuntament ha contractat dos juristes -un especialista en recursos humans i l'altre en contractació- per tal de controlar i supervisar totes aquestes societats.