El noi detingut aquest dijous per una falsa alarma de bomba al TAV de Girona va entrar ahir a la presó. El jove ho va fer per una ordre d'ingrés de reclusió que tenia pendent d'un tribunal de Màlaga. De fet, el noi -de 25 anys- ja acumulava set detencions prèvies: dues per abusos sexuals, dues per atemptat contra agents de l'autoritat, una per delicte de lesions i dues per llei d'estrangeria. Es tracta de detencions que s'han produït des del 2015 i fins a l'actualitat a diferents punts de l'Estat, com Madrid, Toledo i Granada (a part de l'ordre d'ingrés de presó del jutjat de Màlaga).

Així, el jove va ingressar a la presó després de declarar davant el jutjat d'instrucció número 4 de Girona. Tot i això, el jutge de Girona va deixar el noi en llibertat provisional pel delicte de desordres públics per la falsa bomba al TAV. També va remetre aquesta causa al jutjat de Mollet del Vallès, perquè el tren passava per aquella zona quan el jove va executar la falsa amenaça. Per tant, va entrar a la presó en compliment de l'ordre que havia dictat el jutjat penal número 11 de Màlaga.

Pel que fa als antecedents del noi, els Mossos d'Esquadra els van descobrir després de poder-lo identificar amb la seva empremta. A més, el jove -que no duia documentació quan van detenir-lo al TAV de Girona- compta amb cinc identitats diferents al registre policial (amb l'empremta). Tot i això, els Mossos van poder concretar que el noi és de nacionalitat austríaca i nascut al Marroc. De les motivacions de la seva actuació al tren, el cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, va explicar ahir que es desconeixen perquè el jove no va voler declarar davant la policia. Tampoc ho va fer davant el jutjat de Girona.

Sobre la falsa alarma de bomba, Domènech va remarcar que el noi no portava cap equipatge, en contra del que havien informat alguns viatgers del TAV que feia el trajecte entre Barcelona i Girona. També va afegir que els passatgers van revelar, a través de les trucades que van fer al telèfon d'emergències, que dins el vagó el jove es palpava el pit (simulant que portava un cinturó d'explosius) i que intentava obrir la porta del tren mentre estava en marxa.

Domènech va detallar que, segons els testimonis, dins el vagó el noi també va fer unes declaracions en àrab, com si estigués invocant Al·là. Quan el TAV va arribar a l'estació de Girona, quan faltaven cinc minuts per a dos quarts de set de la tarda, els Mossos -que havien tingut temps suficient per poder preparar el dispositiu de seguretat- van detenir el noi i van confirmar que no portava cap artefacte. També van escorcollar el tren per descartar la presència d'explosius.

El director general de la Policia, Albert Batlle, va subratllar ahir la «capacitat de reacció» dels Mossos. Batlle va valorar que es tracta d'un incident provocat per una persona inestable. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, també va remarcar el comportament dels usuaris i el revisor del tren davant aquest cas.