La jutgessa que porta el cas dels assessors i càrrecs de confiança de l´Ajuntament de Girona ha desestimat la denúncia del grup municipal de la CUP sense entrar massa en l´anàlisi de fons de la demanda. La magistrada del jutjat contenciós número 1, Asunción Loranca, afirma que malgrat que la denúncia dels cupaires podria estar «degudament fonamentada» en el moment en què es va interposar i que podrien tenir raó, «el cert és que no és possible analitzar la validesa d´una actuació administrativa que ha deixat de produir efectes jurídics».

La CUP va denunciar l´acord del ple de l´Ajuntament del 29 de juny de l´any 2015, amb l´ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a alcalde, que acordava el nomenament de personal eventual i la modificació de la plantilla.

Els afectats

En concret, eren els llocs de treball d´assessorament especial del gerent, Albert Riera; el cap de gabinet de l´alcalde, Francesc López; el coordinador de programes, Jordi Moner; la coordinadora de ciutadania, Clara Sánchez- Castro; el de sostenibilitat, Narcís Sastre; la de promoció i ocupació; Georgina Andreu; el d´art escèniques, Francesc Ten; i l´assessor jurídic, Quim Oliva. Tots cobraven uns 53.000 euros a l´any, a excepció del gerent, que rebia 72.000 euros. Els cupaires van assenyalar que per aquests assessors no constaven les funcions, els requisits, les competències professionals i l´experiència que ha d´exigir-se per ocupar llocs de treball coberts per personal eventual. La formació creia que hi havia desviació de poder i que els contractes amb els càrrecs de confiança burlaven la norma administrativa que obliga a aplicar els criteris de mèrit i capacitat per a la provisió d´aquestes places.

No obstant, la jutgessa recorda que després d´aquell acord del juny de l´any 2015, es va portar a votació una actualització de la relació dels llocs de treball, mantenint-se els mateixos llocs de treball a desenvolupar. Era el 21 de desembre del 2015 i l´acord no va ser impugnat. És més, la CUP no hi va votar en contra. Es va abstenir.

A més, posteriorment, Puigdemont va deixar l´alcaldia i després del pas d´Albert Ballesta, amb Marta Madrenas d´alcaldessa, el 23 de març del 2016 es va aprovar una nova relació de càrrecs de confiança.

La jutgessa troba clau l´actualització del desembre del 2015, que no va ser impugnada per la CUP, i on , a més, els quatre regidors cupaires no hi van votar en contra, sinó que es van abstenir. La magistrada entén que aquell punt de l´ordre del dia va ser doncs «ferm i consentit». També pel fet que, en cas que no hi hagués hagut aquesta actualització, el nou acord del març del 2016, amb Madrenas ja d´alcaldessa, hauria portat la desaparició del que denunciava la CUP.

La jutgessa també ha desestimat, en una altra sentència, la demanda de la CUP per un nomenament posterior, corresponent a la coordinadora d'igualtat, Ana Rodríguez, contractada ja amb el pacte entre el PSC i CiU, el 31 de març.

Prou judicialització

La tinent d'alcaldia de Règim Interior, Maria Àngels Planas, es va mostrar satisfeta ahir per les sentències i va demanar als partits poítics, en referència a la CUP, «que deixin de judicialitzar la política». Planas va ressaltar que la decisió de la jutgessa demostra que «no havíem comès delicte» i que «el que feiem era tot legítim i correcte». Finalment, va deixar clar que, a l'Ajuntament, tots els grups municipals tenen assessors, inclosa la CUP, que havia denunciat els càrrecs de confiança de l'equip de govern. La CUP podria valorar les sentències properament.