El delegat del Govern, Eudald Casadesús, acompanyat pel magistrat Adolfo Garcia Morales com a portaveu, ha presidit aquest dilluns, 19 de desembre, a la tarda, la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines. A la reunió hi ha assistit també el subdelegat del Govern de l'Estat, Juan Manuel Sánchez Bustamante.

La Comissió ha condemnat els homicidis de 6 dones presumptament víctimes de violència masclista que s'han produït aquest any a Catalunya; alhora que també ha volgut deixar constància que, a data d'avui, a les comarques gironines no s'ha de lamentar cap víctima mortal de violència masclista. La Comissió ha reiterat, un cop més, la seva solidaritat envers totes les persones que pateixen o han patit qualsevol forma de violència.

En la reunió, la Comissió ha fet balanç de les actuacions realitzades durant l'any 2016 per part dels diferents grups de treball que la integren -el de violència masclista, el de persones grans, el de mutilació genital femenina i matrimonis forçats-. També s'ha posat de manifest que el model gironí ha anat evolucionant en la prevenció de la conflictivitat juvenil.

En els nou primers mesos de l'any 2016 s'han registrat a les comarques gironines 1.158 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella i 201 en l'àmbit familiar.

A més, el telèfon 900 900 120 ha rebut de 15 de gener a 15 de novembre 636 trucades de comarques gironines, xifra que representa un 6,91% de tot Catalunya.

La Comissió institucional garanteix el compromís polític i el suport institucional en la lluita contra les diverses manifestacions de conductes violentes contra persones que es troben en una situació de major vulnerabilitat a les comarques gironines, i amb la voluntat de progrés i millora.

La reunió d'avui ha comptat amb la participació, entre d'altres, de representants de la Judicatura, Fiscalia, Diputació de Girona, Consells Comarcals i Ajuntaments, dels Col·legis d'Advocats de Girona i de Figueres i del Col·legi de Periodistes, a més de representants dels departaments d'Ensenyament, Salut, Interior i Treball, Afers Socials i Famílies, de l'Institut Català de les Dones, dels Mossos d'Esquadra i de l'Institut de Medicina Legal.

Durant la reunió, la magistrada Raquel Martínez ha estat nomenada nova portaveu de la Comissió en substitució del magistrat Adolfo García Morales, que ha ocupat el càrrec els últims sis anys.