La CUP-Crida per Girona i ERC-MES es van posicionar ahir davant les informacions que han fet públiques el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Girona en referència al nou institut de la ciutat. Les dues institucions van anunciar dijous que al setembre del 2019 la nau de l'antiga fàbrica Simon a la carretera Barcelona passaria a ser el nou institut Ermessenda. Abans, però, els estudiants compartiran seu a l'edifici Cartañà i en uns barracons al costat de l'escola Bosc de la Pabordia.

Esquerra valora positivament l'esforç, però per a la portaveu republicana, Maria Mercè Roca, «aquesta no és una solució a llarg termini». El grup s'ha mostrat preocupat també per la partició temporal del centre en dos espais. Per a Roca, a la pràctica, «ens trobem davant d'un trasllat de l'actual Institut Ermessenda a l'antiga fàbrica Simon» quan, en canvi, el ple va aprovar per unanimitat «la creació d'un nou centre». Els tècnics calculen que el curs 2021/22 caldran 48 línies escolars en l'etapa d'ESO, però en canvi la ciutat només en disposarà de 44, com en l'actualitat.

El regidor Pere Albertí va explicar que això succeirà perquè de les tres línies que es crearan l'any que ve, «dues són per eixugar els 'bonys' creats aquest curs per manca d'espai», per tant, «només es guanyarà una línia respecte al curs actual», és a dir, Girona tindrà 45 línies en total. Si tenim en compte que el nou institut perdrà una línia amb el trasllat a la nova ubicació, «tornem a tenir 44 línies el 2021, com en l'actualitat, però amb una necessitat de 48» .

Mentrestant, la CUP ha demanat que s'acceleri el projecte de construcció del nou institut per evitar que s'eternitzi l'actual situació de «provisionalitat i precarietat». La formació creu que la solució adoptada no dóna resposta a la necessitat de places per als propers anys i perquè implica la divisió de l'institut en dos emplaçaments molt allunyats entre sí. Els cupaires també han demanat agilitat en les gestions per adquirir la nau de l'antiga fàbrica Simon i en les obres per adequar-la com a seu definitiva de l'institut.