Dilluns el ple de Girona va aprovar inicialment la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). L'adaptació del text és una conseqüència directa de la feina de la CUP-Crida per Girona, ja que a l'inici d'aquest mandat vam portar a debat la necessitat d'actualitzar el text i incorporar la possibilitat que els gironins i les gironines poguessin intervenir en un ple en aquells temes que els afectessin. En aquell moment, el consens amb la proposta va ser generalitzat. Tanmateix ens hem hagut d'esperar 18 mesos i tres alcaldes perquè finalment hi hagués una proposta de modificació del ROM. Una proposta que, malauradament, queda a mig camí del que ens hauria a agradat a molts i, per això, dilluns la CUP-Crida per Girona es va abstenir en la votació inicial.

No podem negar que la regidora de govern Maria Àngels Planas ha dedicat moltes hores a confeccionar aquest nou reglament. Aquest és un fet indiscutible. Com ho és també que des de la CUP, a l'oposició, ho hem fet tant o més i que vam presentar més de 100 esmenes a la proposta de negociació, la majoria d'elles lligades a garantir el màxim la participació política i l'aprofundiment de la democràcia municipal així com a treure els lligams explícits amb la Constitució del 78 que la sociovergència havia previst pel text. Democràcia i horitzó República, principis inalienables de la CUP-Crida per Girona. De la negociació, de dies, en van sortir alguns acords que han permès que el text s'adeqüi molt més al moment polític i, sobretot, que es retiressin alguns elements, com el límit de mocions o de preguntes, que buscaven reduir la capacitat d'incidència política de l'oposició i la ciutadania.

Avui tenim un text millor que el ROM històric que havia quedat desfasat. I així ho reivindiquem. Tanmateix, amb la manca d'atreviment generalitzat de la sociovergència gironina, no tenim un ROM pioner que busqui en totes les escletxes aprofundir en la democràcia municipal. No parlem de Consells de Barri, ni tampoc hi incloem les consultes ciutadanes i la fórmula trobada perquè els ciutadans puguin participar en un ple passarà sempre perquè les seves paraules siguin llegides per l'alcaldessa. Com sempre, mitges tintes i massa façana sense la profunditat necessària per un moment com l'actual. Queden unes setmanes fins que fem la votació final al Ple i el Govern té la possibilitat d'incorporar l'oposició al ROM. Tan sols ha de creure realment en la participació, entendre el paper de capitalitat i incloure modificacions que portin realment a un espai de democràcia municipal amb drets i deures per tots, partits, grups, entitats i ciutadans. I, de passada, comprometre's a revisar el Reglament de Participança per, conjuntament amb l'actualització dels Pressupostos participats, dotar-nos d'eines efectives i connectades amb les necessitats i les propostes dels gironins i gironines. Caixa o faixa.