L'Ajuntament de Girona reiniciarà els expedients sancionadors contra sis o set entitats bancàries que tenen pisos buits des de fa més de dos anys a la ciutat. Després que una sentència tombés el primer expedient sancionador, el consistori ha elaborat un protocol i disposarà de dos llicenciats en dret que analitzaran la sentència i tornaran a tramitar els expedients de nou. En total, aquestes entitats bancàries tenen uns 40 de pisos buits a la ciutat. Segons ha explicat la tinent d'alcalde d'Igualtat i Drets Socials, Sílvia Paneque, la sanció no és la seva via prioritària, però és l'única que els queda després que el Constitucional tombés la llei catalana d'emergència social i mentre esperen que el Parlament aprovi la nova legislació.

El consistori vol reforçar l'Oficina Municipal d'Habitatge i per això en el ple de dilluns aprovarà assumir com a pròpies les competències en matèria d'habitatge, que fins ara han estat compartides amb la Generalitat. Segons Paneque, això permetrà que l'oficina es consideri «un servei municipal essencial» -com és el cas, per exemple, del Servei Municipal d'Ocupació-, de manera que es podrà dotar de més recursos per seguir treballant en favor del dret a l'habitatge i evitar desnonaments.

Per això, una de les prioritats municipals és aconesguir que els pisos buits de grans tenidors -és a dir, entitats bancàries- puguin destinar-se a famílies que tinguin un informe social de vulnerabilitat no conflictives. A més, l'Ajuntament també vol arribar a acords amb propietaris particulars per a la mateixa finalitat. Segons indica Paneque, l'objectiu del consistori és posar-se al costat de moviments com la PAH, que fa temps que defensen aquesta reivindicació.

L'Oficina Municipal d'Habitatge es reforçarà amb un nou treballador social i un enginyer tècnic, que permetrà posar en funcionament una Oficina d'Eficiència Energètica. Aquesta oficina garantirà que els habitatges de Girona no pateixin mancances bàsiques en els serveis de llum, aigua i gas; i ajudarà també qualsevol veí a conèixer millor l'eficiència energètica de la seva vivenda i prendre mesures per reduir-ne les factures.

Ajuts al lloguer

La directora de l'Oficina Municipal d'Habitatge, Judith Espuche, ha tramitat 40 ajuts a famílies per ajudar a liquidar els seus deutes de lloguer o hipoteca, per evitar així el risc de desnonament. A més, també ha atorgat 955 ajuts «de lloguer just», és a dir, per ajudar a pagar el lloguer en casos que aquest superi el 30% dels ingressos familiars. També s'han gestionat una dotzena de desnonaments cada mes -i han aconseguit que ningú es quedi sense alternativa- i s'han adjudicat entre quatre i sis vivendes al mes a través de la mesa d'emergències.

Entre els programes que s'estan desenvolupant i que properament es potenciarà hi ha el de Housing First, adreçat a persones sense llar a qui s'ofereix un sostre perquè puguin millorar així la resta d'hàbits. La voluntat és que, a partir de l'any que ve, l'Oficina pugui fer tasques de caràcter preventiu i no respondre només a casos d'emergència.