14 de desembre de 2016
14.12.2016

Girona reiniciarà els expedients sancionadors a bancs amb pisos buits

El consistori posarà el focus en sis o set entitats amb immobles deshabitats fa més de dos anys

14.12.2016 | 06:30
Espuche i Paneque, ahir, davant l´Oficina d´Habitatge.

L'Ajuntament de Girona reiniciarà els expedients sancionadors contra sis o set entitats bancàries que tenen pisos buits des de fa més de dos anys a la ciutat. Després que una sentència tombés el primer expedient sancionador, el consistori ha elaborat un protocol i disposarà de dos llicenciats en dret que analitzaran la sentència i tornaran a tramitar els expedients de nou. En total, aquestes entitats bancàries tenen uns 40 de pisos buits a la ciutat. Segons ha explicat la tinent d'alcalde d'Igualtat i Drets Socials, Sílvia Paneque, la sanció no és la seva via prioritària, però és l'única que els queda després que el Constitucional tombés la llei catalana d'emergència social i mentre esperen que el Parlament aprovi la nova legislació.

El consistori vol reforçar l'Oficina Municipal d'Habitatge i per això en el ple de dilluns aprovarà assumir com a pròpies les competències en matèria d'habitatge, que fins ara han estat compartides amb la Generalitat. Segons Paneque, això permetrà que l'oficina es consideri «un servei municipal essencial» –com és el cas, per exemple, del Servei Municipal d'Ocupació–, de manera que es podrà dotar de més recursos per seguir treballant en favor del dret a l'habitatge i evitar desnonaments.

Per això, una de les prioritats municipals és aconesguir que els pisos buits de grans tenidors –és a dir, entitats bancàries– puguin destinar-se a famílies que tinguin un informe social de vulnerabilitat no conflictives. A més, l'Ajuntament també vol arribar a acords amb propietaris particulars per a la mateixa finalitat. Segons indica Paneque, l'objectiu del consistori és posar-se al costat de moviments com la PAH, que fa temps que defensen aquesta reivindicació.

L'Oficina Municipal d'Habitatge es reforçarà amb un nou treballador social i un enginyer tècnic, que permetrà posar en funcionament una Oficina d'Eficiència Energètica. Aquesta oficina garantirà que els habitatges de Girona no pateixin mancances bàsiques en els serveis de llum, aigua i gas; i ajudarà també qualsevol veí a conèixer millor l'eficiència energètica de la seva vivenda i prendre mesures per reduir-ne les factures.

Ajuts al lloguer

La directora de l'Oficina Municipal d'Habitatge, Judith Espuche, ha tramitat 40 ajuts a famílies per ajudar a liquidar els seus deutes de lloguer o hipoteca, per evitar així el risc de desnonament. A més, també ha atorgat 955 ajuts «de lloguer just», és a dir, per ajudar a pagar el lloguer en casos que aquest superi el 30% dels ingressos familiars. També s'han gestionat una dotzena de desnonaments cada mes -i han aconseguit que ningú es quedi sense alternativa- i s'han adjudicat entre quatre i sis vivendes al mes a través de la mesa d'emergències.

Entre els programes que s'estan desenvolupant i que properament es potenciarà hi ha el de Housing First, adreçat a persones sense llar a qui s'ofereix un sostre perquè puguin millorar així la resta d'hàbits. La voluntat és que, a partir de l'any que ve, l'Oficina pugui fer tasques de caràcter preventiu i no respondre només a casos d'emergència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema