Prop d'un centenar de dones de les comarques de Girona han fet ús del banc de perruques que la Fundació Oncolliga té a la demarcació. La iniciativa va néixer el març de 2015 de la mà de l'Associació 'Guapes i Valentes' a la ciutat de Girona. Durant aquest temps, però, s'ha estès també als hospitals de Palamós i Olot.

La gerent de l'Oncolliga a les comarques gironines, Lluïsa Ferrer, destaca que volen seguir creixent per tal que les perruques arribin a tots els hospitals de la demarcació. "Hem d'arribar a tota les dones de tots els centres, aquesta és la nostra voluntat", ha recalcat Ferrer. Es tracta de perruques sintètiques amb un preu de mercat que ronda els 400 euros i que l'Oncolliga ofereix per uns 100 euros.

Millorar l'estat d'ànim d'aquelles dones malaltes de càncer, que s'estan recuperant amb la quimioteràpia. Aquest és l'objectiu del banc de perruques, una iniciativa de la Fundació Oncolliga i de la que ja s'han beneficiat un centenar de dones a les comarques de Girona. La idea va començar a caminar el març del 2015 a Girona, però ja s'ha estès als hospitals d'Olot i Palamós. La voluntat però, és arribar a qualsevol centre de les comarques de Girona.

La gerent de l'Oncolliga a Girona, Lluïsa Ferrer, destaca que un dels èxits més importants de la fundació ha estat la capacitat de poder arribar a tots els hospitals. "Tenim fisioterapeutes, psiconcòlegs i voluntaris repartits per la demarcació. Ara volem portar-hi el servei de perruques", ha destacat. Ferrer posa èmfasi en que "res d'això seria possible sense l'ajuda dels voluntaris i del boca orella".

El servei de perruques de la fundació va molt més enllà de proporcionar-les a un preu més assequible. L'Oncolliga també ofereix assessorament estilístic i d'imatge a més del psicològic, a aquelles dones que ho necessitin. Ferrer, diu que el servei els hi permet "sentir-se millor" tot i els efectes de la quimioteràpia.

Les perruques són sintètiques i n'hi ha diferents models i colors. Tanmateix, l'Oncolliga també disposa de mocadors per aquelles dones que ho prefereixin. En aquells casos que la situació econòmica de l'afectada és precària, la fundació subvenciona tota la perruca.

La difícil reincorporació al mercat de treball

Una de les qüestions que més preocupa a l'Oncolliga és la dificultat que tenen les persones que han superat un càncer a l'hora de reincorporar-se al mercat de treball. Les seqüeles que pot deixar la malaltia en alguns casos fa que sigui "molt més complicat" accedir a un lloc de feina. Per això Ferrer demana que l'administració estudiï cada cas i, si cal, doni una pensió de minusvalidesa a l'afectat, i així el puguin contractar altres empreses.

En aquest sentit Ferrer ha anunciat que de cara a l'abril del 2017 faran una jornada on convidaran empreses, experts, sindicats i l'administració per parlar de les dificultats que tenen les persones que han patit un càncer a l'hora d'incorporar-se al mercat de treball. "Hem de fer entendre a la societat que aquest problema existeix, i és una obligació de les entitats posar-lo a debat".

Delegacions i voluntaris, la clau

Ferrer ha remarcat la importància que tenen els voluntaris i les delegacions de l'èxit de l'Oncolliga. "La Fundació té ara 19 treballadors, funciona com una petita empresa, gràcies a la dedicació dels voluntaris", ha comentat. La gerent de l'Oncolliga reconeix que "qualsevol cosa que organitzem, sabem que la gent col·laborarà".

La psiconcòloga i responsable del voluntariat sociosanitari, Carme Ventura, explica que una de les funcions més importants del voluntariat és poder parlar amb el malalt, ja que en moltes ocasions no s'atreveix a parlar-ho amb la família. "És una situació complicada perquè el malalt es pot sentir molt sol, per la por de la família a parlar de la malaltia".

La Fundació Oncolliga Girona és una entitat que va néixer amb la intenció de millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars de la província de Girona. Amb el pas del temps, però, l'entitat ha ampliat la seva mirada i ha apostat per la promoció de la salut i la sensibilització de la societat.