n L'Ajuntament de Girona permetrà que els ciutadans puguin sol·licitar la celebració de consultes populars, això sí, sempre que siguin d'interès general i que siguin competència del consistori. Aquesta és una de les novetats incloses en el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), que s'aprovarà inicialment en el ple de dilluns. Llavors, encara hi haurà un mes perquè els partits puguin presentar al·legacions.

Segons explica la regidora de Règim Interior i Hisenda, Maria Àngels Planas, un dels objectius del consistori és incrementar la transparència i la participació ciutadana. Per això, un dels nous aspectes que es regularà són les consultes populars, que fins ara no estaven previstes. D'aquesta manera, s'estableix que el consistori podrà convocar una consulta popular sobre assumptes de competència municipal que puguin ser d'especial importància per als interessos veïnals. L'única excepció serà l'àmbit de les finances, que no es podrà sotmetre a consulta. A més, també s'estableix la possibilitat que la ciutadania pugui sol·licitar la realització de consultes, sempre seguint les lleis ja existents i que també responguin a criteris d'interès general.

L'equip de govern ha fet alguns canvis respectea l'esborrany inicial del ROM. Per exemple, inicialment havia previst que cada grup pogués presentar només dues mocions de caràcter polític a cada ple, mentre que no hi havia límit per a les mocions de control. Davant les queixes de l'oposició, tanmateix, han decidit aixecar la restricció en les mocions polítiques i els partits en podran seguir presentant tantes com vulguin. Segons Planas, en cap moment hi ha hagut la intenció de limitar la llibertat d'expressió dels partits, sinó que només es volia ordenar el ple. A més, la regidora subratlla que la seva voluntat és complir amb la proposta de reforma horària, de manera que la limitació anava en la línia de no allargar les sessions plenàries en excés. Tot i això, com que el seu objectiu és que el ROM sigui el màxim de consensuat possible, han decidit fer-se enrere. «Volem consens i un ROM amb el qual tothom es pugui sentir còmode», assenyala.

Una altra de les novetats, tal com va avançar Diari de Girona, serà la possibilitat que en casos excepcionals com embaràs, baixa per maternitat o paternitat o malaltia greu acreditada els regidors o regidores puguin intervenir en el ple a través de videoconferència. Segons indica Planas, Girona serà el primer consistori de tot l'Estat a oferir aquesta possibilitat.

I és que les noves tecnologies tindran molta importància en el nou ROM. Segons assenyala la regidora, seguint la línia amb la qual treballa el govern des de fa temps, s'ha apostat per la transparència i l'accés a documentació per via telemàtica, per tal de facilitar l'accés dels partits i la ciutadania a la màxima quantitat d'informació possible via Internet.

D'altra banda, la ciutadania podrà participar en el ple en forma de prec, sempre que es tracti de matèries de competència municipal i que estiguin relacionades amb algun punt de l'ordre del dia que l'afecti directament. A més, no podran ser intervencions espontànies, sinó que s'hauran de dirigir per escrit a Alcaldia amb un mínim de 24 hores d'antelació, i en cap cas l'extensió podrà superar el mig foli escrit per ordinador i amb doble espai.

Finalment, un altre dels temes que es regula és la figura del vicealcalde, creada en aquest mandat arran del pacte entre Demòcrates de Catalunya i el Partit Demòcrata Europeu Català. S'estableix que serà una figura complementària, és a dir, que cada govern podrà decidir si la té o no.