l Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals es vol sumar, un any més, a la commemoració de la proclama dels Drets Humans, que va tenir lloc el 10 de desembre de 1948.

Cal no oblidar que la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans neix com a reacció i necessitat en front de la barbàrie comesa contra la humanitat sencera per ideologies totalitàries i els fets monstruosos contra la dignitat de milions de persones. La violació dels drets humans més bàsics i indispensables, com és el dret a la vida i a la integritat física, en qualsevol lloc on es produeixi, hauria de comportar la reacció solidària i radical d'entitats, persones i tota mena d'organitzacions, des dels estats fins als ajuntaments. Per això, tot commemorant el 68è aniversari de la proclamació de la Declaració, els síndics municipals volem aportar la nostra reflexió i el nostre compromís per tal d'exigir que es passi de les proclames escrites i verbals als fets, fent visible la radical defensa de la dignitat humana. Com diu el preàmbul de l'esmentada Declaració, el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la família humana és el fonament de la llibertat, la justícia i la pau en el món. Ignorar i menysprear els drets humans origina actes de barbàrie que ultratgen i ofenen la consciència de la humanitat.

Segurament a tots ens hauria agradat veure ara una Europa capdavantera en la defensa de valors tan preuats i necessaris com la pau, la llibertat, la seguretat, el progrés i la democràcia, fomentant polítiques comunes que poguessin tendir a fer realitat la protecció de la dignitat humana no només en el seu àmbit territorial, sinó promovent el respecte i la protecció de tots els éssers humans, i molt especialment de les persones que, fugint de l'horror de la guerra, de la fam i de la persecució, arriben a les nostres fronteres. Però no ha estat així...

Lamentem profundament que les organitzacions internacionals i les diverses instàncies polítiques dels estats no siguin capaços d'impedir els conflictes bèl·lics, ni hagin pogut promoure un eficaç sistema de cooperació solidària que enforteixi la seguretat internacional des del foment de la justícia i dels drets humans.

I és per això, que davant la violació dels drets humans, ni la ciutadania, ni les administracions, podem restar impassibles o indiferents. Caldrà deixar les nostres petites seguretats i que obrim les nostres fronteres, les nostres cases i els nostres braços, fraternalment, a les persones que fugen de la repressió, la intolerància, la fam i la guerra. L' èxode massiu, i el dolor de milers i milers de persones que anhelen la pau i el reconeixement de la seva dignitat, qüestiona les nostres consciències i reclama actuacions i fets, urgentment, sense diplomàcies ni falses prudències.

Estem patint problemes extraordinaris que requereixen mitjans i solucions extraordinàries. I la veu dels síndics i defensors municipals, agrupats i coordinats en el FòrumSD, es vol fer sentir per demanar a les nostres administracions i a totes les institucions, de qualsevol nivell i categoria, l'adopció de mesures urgents i la dedicació dels mitjans necessaris per minvar el dolor dels que arriben, fugint de la guerra i la intolerància, i acollir-los solidàriament, sense deixar de vetllar perquè a la nostra societat la inclusió i la protecció dels més desfavorits sigui una realitat.

Necessitem fer possible, als nostres pobles i ciutats, que el que proclamen les grans normes i tractats internacionals esdevinguin fets i que es facin realitat, sense oblidar la nostra necessària contribució perquè això sigui possible entre tota la família humana, més enllà d'ideologies, fronteres, cultures, llengües, colors o religions. Els drets humans són indivisibles i no admeten fronteres. Com diu el lema del recent Congrés Internacional de Defensors Locals, celebrat a Girona «pensem globalment, defensem localment».