Ajuntament de Girona ja té perfilat el nou sistema de control de velocitat de cotxes amb un radar rotatiu en tres punts diferents als afores de la ciutat. Està previst que les tasques per instal·lar les tres caixes comencin en poques setmanes i que l´aparell comenci a funcionar durant el primer trimestre de l´any. De fet, l´empresa que ha de subministrar el radar ja ha estat escollida després d´un concurs en el qual es van presentar tres ofertes. Es tracta d´Indra Sistemas SA, que va proposar un aparell per 68.933 euros, amb IVA inclòs. El preu de sortida de la licitació era de 78.355 euros.

El sistema del radar rotatiu suposa que s´intal·laran tres caixes fixes al interior de les quals hi pot haver un mesurador de velocitat. O no. Només una d´aquestes caixes tindrà realment l´aparell, però mai se sabrà quina és. D´aquesta manera, les tres actuaran com a mesura per reduir la velocitat, fet que, segons el tinent d´alcalde de Mobilitat, Via Pública i Seguretat, Joan Alcalà, és l´objectiu final de tota l´operació.

De fet, el representant municipal va explicar que els tres llocs on s´intal·laran les caixes seran punts on s´ha comprovat que hi ha un índex elevat de sinistralitat i que aquests accidents estan motivats per la velocitat. També hi tenen certa influència les queixes veïnals d´excés de veolcitat dels vehicles. L´elecció dels llocs està pràcticament decidida però encara hi ha algun ball de carrers. Tan bon punt es decideixin, es farà l´obra civil als espais triats i l´empresa tindrà un mes per posar les instal·lacions a punt i perquè el radar pugui començar a funcionar de manera rotativa.

Un dels punts ja s´ha seleccionat. Es tracta de la carretera de Campdorà, un vial recte on els vehicles tenen capacitat per adquirir velocitats altes. De vegades la policia hi fa controls amb aparells portàtils, com en els altres llocs que estan sobre la taula. Un d´aquests és a l´avinguda Lluís Pericot, en el tram de Girona 2, on no hi ha tants semàfors, en compraració amb la zona de Montilivi. Allà també es poden agafar grans velocitats i fer la rotonda pràcticament rectes. A Fontajau també se n´hi podria posar un, tot i que hi ha dues possibles ubicacions: el pont que creua el Ter o la rambla Xavier Cugat. Els dos són trams en línia recta i en el segon, tot i que té semàfors, si s´acaben passant tots en verd, es pot acabar adquirint molta velocitat. Cal tenir en compte que, tot i que ambdós punts tenen dos carrils per banda, el radar detectaria els quatre carrils (dos en cada sentit), ja que podrà discriminar carril a carril. Una altra possibilitat és a la carretera Barcelona, també a prop del Mas Gri i Girona 2, on si s´empalmen tots els semàfors en verd es pot agafar força velocitat. Queda descartat, en canvi, posar-ne a l´avinguda Josep Tarradellas i al carrer Riu Güell, perquè tot i que són vials amb un alt índex de sinistralitat, molts dels xocs es produeixen en rotonda per conflictes de preferència o en encreuaments, per saltar-se semàfors.

Alcalà va insistir a recordar que els radars tenen com a funció evitar accidents. «Cal prendre consciència que cal respectar la velocitat. Un accident a 50 km/hora té les mateixes conseqüències que caure d´un tercer pis. I si es topa amb un altre vehicle de cara, l´impacte ja és com si s´anés a 100 km/hora». El regidor de Mobilitat està convençut que les caixes i els radars seran ben acollits per la ciutadania i pronostica que «segur que hi haurà veïns que en demanaran més a altres punts».