Perdre un familiar és sempre un tràngol complicat per les famílies. Més encara quan ens assabentem de les despeses que comporten els serveis funeraris. Transports, nínxol o cremació, flors i molts altres extres poden suposar un mur insuperable per a moltes persones en un dels pitjors moments de la seva vida.

Totes aquestes despeses poden ser més elevades en ciutats on hi ha poca competència en els serveis funeraris. Aquest és el cas de Girona, tot i que des del mes d'abril, el consistori va arribar a un acord amb l'empresa que reduïa un 32,43 % el cost de l'enterrament bàsic.

Aquest pacte ha de permetre, segons va declarar l'alcaldessa Marta Madrenas, «tenir preus justos i una cerimònia digna». L'enterrament bàsic inclou un fèretre amb folre interior i motiu religiós, ambulància de recollida, enferetrament, condicionament sanitari, vestició o amortallament, eliminació de residus sanitaris, estada en dipòsit, obtenció de certificat mèdic, servei d'organització, cotxe fúnebre i personal per al funeral, tramitació i gestió de documentació, inscripció al registre civil, cent recordatoris i un ram de flors, segons va explicar el vicealcalde i responsable de Sostenibilitat i cementiris, Eduard Berloso.

Fins ara el cost, sense IVA, de tot aquest conjunt de serveis era de 2.362,51 euros i va passar a ser de 1.596,39 euros. «La voluntat era trobar un servei bàsic que fos assequible per a qualsevol ciutadà sense necessitat de cap requisit», va explicar el regidor.

Pel que fa als enterraments de beneficiència, la primera tinenta d'alcaldessa i responsable de Serveis Socials, Sílvia Paneque, va explicar que s'havia arribat a un acord amb Mémora perquè sigui l'empresa qui es faci cost de tots els serveis d'enterrament, sense que hi hagi un certificat dels Serveis Socials municipals on quedi clar que la família de la persona morta no pot assumir el cost del servei o que el finat ha mort en solitud. L'Ajuntament només es farà càrrec del nínxol i la sepultura. «Amb aquest acord es garanteix que una part especialment sensible de la nostra ciutadania, com són les famílies que no tenen recursos, tingui un dret essencial com és el de ser enterrat dignament», va afegir.

Una nova ordenaça

Al mitjans del mes d'octubre, el consistori va actualitzar l'ordenança dels serveis funeraris per liberalitzar el sector i que, per primer cop, permet que més d'una empresa presti el servei a la capital gironina.

Una empresa funerària barcelonina, Àltima, ja ha presentat una proposta al consistori per poder operar a Girona. L'empresa vol construir el seu propi tanatori a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgu i ja ha iniciat els tràmits administratius. D'aquesta manera, s'acabaria amb el monopoli de Mémora.

Aquesta nova ordenança ha estat fruit d'un procés de debat entre diferents associacions i partits polítics i actualitza una norma de 1997, que no preveia la lliure concurrència d'empreses (que és obligatòria per llei des del 2010). L'objectiu és que la nova ordenança municipal entri en vigor el primer trimestre de l'any vinent.

Municipalització dels tràmits administratius dels cementiris

Paral·lelament a l'actualització de l'ordenança, el consistori va decidir municipalitzar la gestió administrativa dels cementiris. Fins ara, tot allò relacionat amb la burocràcia dels nínxols, la presentació de documents o els canvis de nom ho gestionava l'empresa Mémora. Quan la nova ordenança entri en vigor, però, aquestes gestions es faran directament des de l'ajuntament.