El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va fer una crida ahir a l'entesa entre les diferents opcions polítiques tot assenyalant que els seus defensors "són o poden ser adversaris", però "mai no haurien d'esdevenir enemics". Aquest va ser un dels missatges centrals de la seva homilia de Sant Narcís, celebrada un any més a l'església de Sant Feliu davant la plana major de la política gironina. Entre els assistents s'hi va poder veure el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Tot recordant el bisbe Torras i Bages en el centenari de la seva mort, Pardo va assenyalar que "no és la missió de l'Església" dirigir i orientar el poble respecte a les opcions polítiques que ha d'escollir, sinó "acompanyar, escoltar, construir ponts i treballar per la fraternitat, perquè és lícit que els ciutadans manifestin diverses opcions segons la seva ideologia", sempre que sigui per cercar el bé comú. Per això, va assenyalar que les persones amb diferents opcions polítiques poden ser adversaris -en el sentit etimològic de la paraula- però "mai haurien d'esdevenir ?enemics". I si al final això passa, fruit de les tensions que generen opcions contràries, creu que des de l'Església cal "practicar i recordar que sempre cal el perdó".

Pardo va reconèixer que Catalunya es troba en un moment de grans reptes, però va advertir que "el repte de la recerca de la pròpia identitat com a país no ens ha de fer oblidar el repte per donar respostes a la pobresa en tots els seus rostres" i va afegir: "sabent amb fiabilitat què pensa la ciutadania". També va defensar que cal treballar per esdevenir "una societat fraternal i de convivència" i amb un especial respecte per "la ciutadania, el diàleg, els acords i el respecte mutu".

El bisbe va assegurar que, moltes vegades, els mateixos creients són els més crítics amb l'Església, i que sovint estan tan pendents dels reptes actuals que "oblidem o no valorem suficientment la missió i el servei que oferim cada dia". Per això, va agrair el testimoniatge que s'ha mantingut al llarg dels segles, des de sant Narcís i sant Feliu fins a l'actualitat. Tot i això, també va subratllar que l'Església "sofreix en silenci valoracions i judicis que, en algunes ocasions, no són objectius", però tot i això, assegura que procuren perdonar i no retornar cap ofensa.

En la seva homilia, Pardo també va reivindicar les arrels cristianes, tant de Catalunya com d'Europa. "On és avui Catalunya, quan ens adonem que les nostres societats, que es varen construir amb arrels cristianes, sembla que desitgin viure sense la memòria d'aquest Déu que les explica?", es va preguntar. Pel que fa a Europa, va subratllar que té una "matriu cristiana" i que ara, "amb els derivats científics, revolucionaris, filosòfics, artístics... cal tenir-hi una relació de complicitat i no de conflicte".

Redescobrir Jesucrist

Per tal de superar aquesta situació i fer que la majoria de la ciutadania redescobreixi Jesucrist, Pardo va proposar una sèrie d'actituds. Per exemple, "estimar segons l'Evangeli", és a dir, servir, ajudar i perdonar; saber perdre, "per donar vida i així oferir vida"; no dimitir de la responsabilitat de les famílies com a primeres educadores en la vida cristiana; continuar servint "amb cor i eficàcia" les persones i col·lectius més vulnerables i contribuir a la convivència del país "procurant la justícia, la llibertat i la pau". També va demanar a tots els fidels que aportin a la societat, a través de les eines de comunicació, "la nostra contemplació de les persones, fets i situacions des de l'Evangeli i des de la saviesa acumulada de l'Església al llarg dels segles".

El màxim representant de l'Església gironina també va tenir un record per a tots els seus voluntaris, des dels catequistes fins a la gent de Càritas, els equips amb responsabilitats parroquials, els qui cuiden dels malalts i ancians, les escoles cristianes, els professors de religió catòlica, els mestres cristians de les escoles públiques i els monitors dels moviments educatius.

En el tancament de l'Any de la Misericòrdia, que acabarà oficialment el 13 de novembre, Pardo va voler reflexionar sobre el testimoniatge de l'Església de Girona i els seus fidels. Segons va assegurar, es tracta d'una Església que prega, i ho fa per tothom: pels dirigents polítics, empresaris i treballadors, per la gent nascuda aquí i la immigrada, i sobretot pels que més pateixen. "Desitgem comunicar a tothom l'Evangeli, la proposta de Jesús i el que ens ofereix, perquè estimem les persones i els volem oferir el tresor de la nostra fe", va anunciar.

Finalment, el bisbe també va fer referència al cartell de Fires, que enguany ha mostrat les bèsties del Tapís de la Creació, una de les grans joies que es guarden al Tresor de la Catedral.