Compromesa. Lluitadora. Coherent. Vital. Transparent. Optimista. Aquests són alguns dels molts adjectius que es van poder escoltar ahir en la cerimònia de comiat de l'exregidora i activista gironina Núria Terés, celebrada a l'església de Santa Eugènia. Un temple que va quedar petit per acollir els centenars de persones que van voler mostrar el seu suport a la família, des de la PAH Gironès -abillats amb el seu característic peto verd-fins a l'exalcalde de Girona i ara president català, Carles Puigdemont, passant per amics, regidors i exregidors, companys de feina i les nombroses entitats de les quals va formar part. I al centre, just davant de l'altar, la seva característica bicicleta -que ella mateixa s'havia tunejat amb peces de ganxet-, les flors que van portar els assistents (majoritàriament silvestres, les seves preferides), un petit arbre que simbolitzava la família i desenes de papers amb els pensaments i desitjos de la gent que l'estimava. També van cantar les corals de Sant Narcís i Claudefaula, mentre que la poesia hi va ser present de la mà de Mario Benedetti, amb el poema Te quiero.

«La Núria gairebé sempre ens desbordava, i la prova és que avui estem desbordats», va dir el seu marit, Albert Quintana, en començar l'acte. I no n'hi havia per menys. Una quinzena de persones i entitats van voler prendre la paraula per recordar-la, tot destacant la seva lluita a favor dels més desfavorits, la seva implicació en les causes que creia i la seva energia inesgotable. Però més enllà de la tristesa, els diferents col·lectius es van comprometre a agafar el seu testimoni i seguir treballant per construir una societat «on tots siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures», en paraules dels seus fills.

Després dels parlaments -que van incloure el capellà Fèlix Mussoll, el Col·lectiu per la Igualtat, el grup d'estudi de l'evangeli, el grup de Xiquetes, l'hospital de dia on treballava, els antics col·legues de l'institut de Celrà, l'associació de veïns de Santa Eugènia, representants d'ICV, la Coordinadora d'ONG i la Xarxa de Drets Socials, la PAH Gironès, els companys de Biologia i Carles Puigdemont, entre d'altres-, el seu home va llegir algunes de les anotacions que va fer Terés durant la seva malaltia i on va deixar testimoni de les seves ganes de viure i el suport que va sentir sempre per part dels que l'envoltaven.