Detectar problemes de convivència, combatre l'incivisme i enxampar possibles delinqüents. Són les prioritats del nou policia de barri que s'ha incorporat al sector est de Girona. L'objectiu és que els veïns tinguin un agent de proximitat amb qui creïn vincles de confiança i hi puguin recórrer quan hi hagi qualsevol tipus de problema. Serà el policia de referència per als quatre barris del sector: Vila-roja, Font de la Pólvora, Mas Ramada i Grup Sant Daniel.

«Hi haurà tolerància zero cap a les actituds incíviques i la delinqüència», va afirmar ahir la tinenta d'alcalde de Seguretat, Sílvia Paneque, que va ressaltar que l'agent farà una tasca molt important de mediació. Amb la incorporació d'un agent al sector est de la ciutat, ara ja hi ha un policia de barri a tots els sectors de Girona.

Segons va explicar Paneque, l'objectiu és comptar amb una figura de policia de proximitat, que conegui el barri i els seus habitants i pugui incidir en la bona convivència. La tinenta d'alcalde ha recordat que l'agent de barri és una figura que des de l'ajuntament han anat potenciant arreu de la ciutat i, de fet, amb la seva arribada al sector est ja hi ha cobertura a tots els sectors. A més, també respon a peticions que els havien arribat dels veïns del sector. Paneque va exposar que, sobretot arran de la crisi econòmica, havien detectat alguns problemes que afecten a la bona convivència als barris.

«Farà una feina de mediació però, quan calgui, també mostrarà l'autoritat que representa per assegurar que aquestes normes mínimes de convivència es compleixen i respecten», va afegir Paneque. L'agent de barri se suma a altres recursos policials en aquest barri, com són el patrullatge mixt amb Mossos d'Esquadra o el pla contra les ocupacions d'immobles.

De fet, la tinenta d'alcade va assenyalar que en aquests barris l'agent posarà èmfasi, sobretot, en les ocupacions il·legals de pisos, les pràctiques incíviques i la delinqüència vinculada, per exemple, al tràfic de droga a petita escala. La intenció també és que aquest policia del sector sigui que detecti en quins aspectes cal incidir per, després, dissenyar operatius específics en el cas que siguin necessari.

Controls de trànsit

El cap de la Policia Municipal, Joan Jou, va posar com a exemple que es podrien muntar controls de trànsit en punts on l'agent detecti que hi ha més conflictes o incompliments. «Sempre és més efectiu que des d'aquí es detecti i s'estableixi la prioritat que no que ho fem des de la comissaria sense tenir tant coneixement dels barris«, va dir.