Nova iniciativa veïnal a Sant Narcís per denunciar la inseguretat al túnel del TAV, que encara no té el pla d'autoprotecció homologat tres anys després de la inauguració de l'alta velocitat a Girona. L'expresident de l'Associació de Veïns, Martí Carreras, és un dels impulsors d'una recollida de firmes per tal de reclamar a l'Ajuntament de Girona que estudiï portar Adif als tribunals. Carreras afirma que la qüestió s'ha de posar sobre la taula ja perquè el problema és vigent. L'expresident posa de manifest que durant molts anys el consistori no ha collat prou l'administrador d'infraestructures mentre han durat les obres.

«No es va fer prou quan treballaven de nit en horari no permès. No es va fer prou quan els camions trasportaven la terra pel carrer Oviedo sense cobrir-los amb lona i ho escampaven tot per la carretera. I en moltes altres coses. En aquestes ja hem fet tard. Però amb la seguretat del TAV no s'hi juga». En una reunió veïnal, fa uns mesos, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va deixar clar que un cop acabin les obres al parc Central demandaran Adif per tot el que sigui possible fer-ho (obres en carrers que ha finançat l'Ajuntament, l'absència d'un pla de protecció o el mateix finger). Carreras insisteix però, que s'ha de fer ara mateix.

Un problema de ciutat

Martí Carreras assegura que aquesta recollida de firmes ha d'implicar tota la ciutat perquè no només afecta els veïns del barri, sinó a tots els qui un dia poden agafar el tren i pot sorgir algun accident. Fa només uns dies els Bombers, convidats per l'Associació de Veïns de Sant Narcís per penjar crespons negres pel retard en les obres del parc Central, van assegurar que en cas d'un accident, no podrien baixar al túnelen cas d'un accident, no podrien baixar al túnel. Aquell dia van posar de manifest greus mancances de material, personal formació dels cossos d'emergència i maneres d'accedir al túnel en cas d'haver d'actuar a l'estació. Adif, per contra manté que té un pla propi i ja ha fet quatre simulacres.

En el document que s'ha de signar assenyalen que «els sotasignats no tenim per què acceptar que les diferències entre administracions permetin que l'AVE estigui funcionant sense tenir un pla d'autoprotecció aprovat». Fins i tot s'apunta que ara és el moment de plantejar-se la denúncia perquè «encara som a temps d'evitar desgraciats accidents com els d'Angrois (la Corunya) o València».

També s'exposa que «Adif ha fet tot el que ha volgut, quan ha volgut i com ha volgut i que cap administració local podia haver previst el desgavell i la prepotència amb què entraria a Girona tota la maquinària del Ministeri de Foment espanyol i que ni va poder, ni saber, ni va voler posar mai els interessos de la ciutat per davant de l'obra mateixa».

Aturar el tren com a protesta

Els impulsors també deixen clar que en recollir les firmes reclamen al ple de l'Ajuntament de Girona que «estudiï portar Adif als tribunals immediatament i pressioni per reclamar seguretat, i que es plantegi si cal aturar -si convé- el servei d'alta velocitat en moments puntuals».