El grup municipal d'ERC-MES de Girona ha demanat a l'equip de govern (CiU-PSC) que posi les bases jurídiques per a la creació dels Consells de Barri, un dels punts forts del programa electoral republicà. En total, des d'ERC han fet arribar una trentena de propostes per al nou ROM i han demanat que es retirin els articles que limiten la participació ciutadana. El seu objectiu, diuen, és aconseguir un instrument «àgil i eficaç per a l'administració municipal, participatiu per als ciutadans i útil per a la gestió pública».

La coalició va proposar en campanya electoral la creació de Consells de Barri per als antics pobles de Santa Eugènia, Sant Daniel i Palau-sacosta. La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, ha explicat que aquests òrgans haurien de disposar d'un president i consellers escollits democràticament, alhora que «es dotarien de capacitat de decisió i d'un pressupost específic».

A més, la coalició critica que el nou ROM limiti el nombre de precs i preguntes per grup o el nombre de mocions presentades, en considerar que «contribueix a buidar de contingut polític el ple» i el converteix, al seu parer, «en un simple tràmit burocràtic».