Patrons i expatrons dels últims dos anys del Parc Científic i Tecnològic de la UdG podrien haver de respondre personalment de les seves decisions si finalment el Parc entra en liquidació el proper 10 de novembre. Així els ho va comunicar ahir l'advocat de l'organisme en una reunió a la qual estaven convocats tots els que han estat membres del Patronat des de finals de 2014, just abans que el Parc entrés en concurs de creditors. D'altra banda, l'Ajuntament de Girona va passar ahir pel ple com a assabentat la carta que va signar fa uns dies l'alcaldessa, Marta Madrenas, tot comprometent-se a aportar dos milions d'euros en un termini de vint anys. Malgrat la insistència de l'Estat i la Universitat perquè es fes un acord de ple, igual que ha fet la Diputació, Madrenas va mantenir que la carta és "un compromís suficient" i va assenyalar que "qui no ho cregui, és problema seu i haurà de donar explicacions".

El Parc Científic i Tecnològic es troba en un moment crucial, a l'espera de saber si el proper 10 de novembre l'Estat i les administracions gironines arriben a un acord per eixugar el deute o si, pel contrari, va a liquidació. Si finalment es dóna aquest escenari, l'advocat del Parc ha advertit que els membres que han format part del Patronat des de l'any 2014 podrien haver de respondre a títol personal davant del jutge per explicar per què no es van prendre decisions des del moment en què es va veure que les xifres no quadraven. En cas que el jutge considerés que podrien haver tingut alguna responsabilitat personal en la mala gestió del Parc, podria cridar-los perquè donessin explicacions. Davant d'això, el regidor Martí Terés (ERC) va demanar a l'Ajuntament una reflexió per "ser conscients d'en quins organismes som presents i quin paper hi podem jugar", però Madrenas va considerar que es tracta només d'una "tesi jurídica" que, al seu parer, no creu que "sigui la correcta".

Compromís "clar i diàfan"

En el ple d'ahir, Madrenas va donar a conèixer com a assabentat la carta -ofici, en llenguatge tècnic- on ha posat per escrit el compromís de l'Ajuntament d'aportar dos milions d'euros en 20 anys. L'alcaldessa va reiterar el compromís "clar i diàfan" del consistori amb el Parc, i va lamentar que alguns l'hagin posat en dubte. Davant les pressions de l'Estat i la UdG perquè aquest compromís es concreti en un acord de ple, Madrenas va indicar que la seva carta "és suficient" i va opinar que demanar altres mecanismes "és una falta de respecte". L'alcaldessa va defensar que l'esforç que farà l'Ajuntament és molt gran i, davant les declaracions de l'Estat exigint més implicació econòmica, va recordar que el consistori té només un representant al Patronat dels 14 o 15 que en formen part, de manera que hi hauria d'haver "una certa correlació a l'hora de concretar imports".

La representant del PP, Concepció Veray, va considerar que qui hauria de fer un esforç econòmic més gran és la Generalitat, que no ha complert els seus compromisos amb el Parc, i va demanar al consistori que sigui "exigent" amb el govern català. Per part de la CUP, Lluc Salellas va advertir que no s'ha fet una reflexió profunda sobre l'organisme, "que no ha complert amb els objectius i expectatives del que hauria de ser un Parc Científic", i va lamentar que s'estiguin posant xifres sobre la taula sense un debat global. Per això, es va mostrar "escèptic" amb l'operació. Finalment, el republicà Martí Terés va veure bé l'aportació de l'Ajuntament i la resta d'institucions, però va demanar que el Parc continuï tenint "una direcció única".